Zvizdić na samitu premijera u Poznanu: BiH dobila 96,8 miliona eura grant sredstava za izgradnju autoputa

– Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je rekao da su dobra politička saradnja, politička stabilnost i ekonomske reforme osnovni preduslovi za prevladavanje glavnih problema na Zapadnom Balkanu

SARAJEVO (AA) – Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH), učestvuje danas na Samitu premijera Zapadnog Balkana (WB6+EU8) u poljskom gradu Poznanu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na samitu koji se održava u okviru Berlinskog procesa, BiH je odobren paket od tri investicijska projekta u oblasti transporta. Riječ je grant sredstvima u iznosu od 96,8 miliona eura za dionice autoputa na koridoru 5c (dijelovi dionica Vukosavlje – Doboj, Zenica sjever – Žepče jug i Žepče jug – Doboj jug). Ukupna vrijednost ova tri projekta iznosi 433,39 miliona eura, navode iz Vijeća ministara BiH.

Zvizdić je tokom obraćanja rekao da budućnost članstva u Evropskoj uniji ostaje za BiH i cijelu regiju put koji nema alternativu i da je perspektiva članstva  poticaj za sve reformske procese u društvu, javnoj upravi i privredi. Naglasio je da puna integracija Zapadnog Balkana služi najboljem interesu kontinenta i da je neophodno  zadržati zamah proširenja utemeljen na regionalnoj saradnji, dobrosusjedskim odnosima i načelu vlastite zasluge. Dodao je da, iako su zemlje u različitim fazama reformi i razvoja, dijele zajedničku osobinu, da su ispod evropskog prosjeka po razvijenosti.

Stoga je potrebno da države Zapadnog Balkana, rekao je Zvizdić, udruže napore da kako bi prevladale taj jaz i građanima pružile viši životni standard, bolju socijalnu i zdravstvenu zaštitu, bolje obrazovanje i pravedniju raspodjelu društvenog bogatstva ili se u suprotnom suočavaju s društvenom i političkom nestabilnošću.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je rekao da su dobra politička saradnja, politička stabilnost i ekonomske reforme osnovni preduslovi za prevladavanje glavnih problema na Zapadnom Balkanu te da je zajedničko tržište puno privlačnije investitorima ako nije podijeljeno nacionalnim granicama. Istakao je hitnu potrebu za proširenjem povezanosti unutar regije, kao i između regije i EU.

Dodao je da povezanost treba shvatiti u mnogo širem smislu od izgradnje infrastrukture i uključiti poslovnu i digitalnu povezanost, kulturnu razmjenu i  mlade čime bi se povećala sposobnost regije da se nadmeće na globalnom tržištu.

On je kazao da je BiH aplicirala s najvećim brojem investicijskih projekata i dobila najveći iznos grant sredstava u sklopu Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) za 2019. godinu u vrijednosti od oko 118 miliona eura. Istakao je da je WBIF u BiH do sada podržao 25 projekata procijenjene ukupne vrijednosti 3,3 milijarde eura.

Zvizdić je iskazao uvjerenje da je za sve zemlje od vitalne važnosti da se što prije provedu mjere predviđene Konsolidiranim višegodišnjim akcionim planom za regionalno privredno područje na Zapadnom Balkanu (MAP REA), čime bi ekonomije zemalja bile privlačnije investitorima, a što bi dalje dovelo do ubrzanja ekonomskog rasta i pripremilo ekonomije za ulazak u EU.

“S dubljom ekonomskom integracijom šaljemo i jasnu političku poruku, koja pokazuje da je produbljivanje međusobne suradnje i prevladavanje otvorenih problema u zajedničkom interesu svih nas”, rekao je Zvizdić.

On je konstatovao da je, što se tiče implementacije obaveza preuzetih na prethodnim samitima Berlinskog procesa i  Višegodišnjeg akcionog plana za regionalno ekonomsko područje u okviru WB6, potvrđenog na samitu u Trstu, postignut određeni napredak, ali i da je potrebno pojačati napore u pojedinim oblastima.

Izrazio je zadovoljstvo što su tokom današnjeg samita podržane dvije značajne deklaracije, o priznavanju akademskih kvalifikacija na Zapadnom Balkanu i deklaracija Zapadnog Balkana o Romima i proširenju Evropske unije. Pozdravio je potpisivanje memoranduma o uspostavi Međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Europi, kao i regionalnog sporazuma o smanjenu troškova rominga, koji je jasan primjer kako saradnja donosi vidljivu korist građanima.

POZNAN, POLAND – JULY 05: Prime Minister of Poland, Mateusz Morawiecki (R) welcomes the chairman of the Council of Ministers of Bosnia and Herzegovina, Denis Zvizdic (L) on the second day of the Western Balkans Summit at the Poznan International Fair in Poznan, Poland on July 05, 2019. ( Omar Marques – Anadolu Agency )

Predsjedavajući Zvizdić je naglasio da digitalna transformacija društava i ekonomija zemalja regije mora biti visoki zadatak u agendi i vladama i poslovnim udruženjima i preduzećima.

“Region mora iskoristiti mogućnosti koje digitalizacija pruža kako bi postala poželjnije mjesto za poslovanje i nove investicije, ali i da bi se digitalno opremljene, osposobljene i umrežene  kompanije iz regije što bolje pozicionirale na međunarodnom tržištu”, kazao je Zvizdić.

On je pozdravio plan Evropske komisije da ažurira i osnaži Investicijski okvir za Zapadni Balkan u narednom periodu, stavljajući fokus na okoliš i održivu energiju i istakao da je kofinansiranje projekata u okviru Connectivity agende i regionalnog ekonomskog prostora od velike važnosti za zemlje regije.

Na kraju izlaganja Zvizdić je apelovao na zemlje članice EU, s kojima ekonomije Zapadnog Balkana ostvaruju odličnu ekonomsku saradnju, da podrže argumentaciju zemalja pogođenih zaštitnim mjerama EU na uvoz proizvoda od čelika te da prilikom glasanja o reviziji ovih mjera uzmu u obzir izraženu potrebu da se narušena tradicionala trgovina u ovoj oblasti vrati u prijašnje okvire.

Pročitajte...