Zvizdić: Odnos BiH prema MMF-u uopće nije upitan

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine razgovarao je u Washingtonu s predstavnicima Svjetske banke o partnerstvu te finansijske institucije s BiH te strukturi i dinamici realizacije projekata po ugovoru vrijednom 750 miliona dolara.

Zvizdić je naglasio da Svjetska banka predstavlja veoma značajnu instituciju za BiH, a govoreći o sredstvima od 750 miliona dolara naglasio je da je struktura namijenjenih sredstava dobra za BiH i ona su usmjerena ka projektima koji znače restruktuiranje javnih službi ili javnog sektora.

– Ono što je jako važno i na čemu sam posebno insistirao su sredstva koja će biti usmjerena kao pomoć i podrška novom zapošljavanju s fokusom na zapošljavanje mladih ljudi te podrška određenim privrednim djelatnostima kroz različite projekte – kazao je Zvizdić.

Kao dobar primjer za to naveo je moguća ulaganja u projekat energetske efikasnosti što će pomoći sektoru građevinarstva i samim tim za sebe vezati više desetina komplementarnih djelatnosti.

Podvukao je da su u toku razgovori s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a na tim sastancima prezentiran je do sada realizirani nivo prethodnih mjera i drugih obaveza koje su preuzele bh. institucije.

– Upoznali smo predstavnike MMF-a i s trenutnom situacijom kada je u pitanju zakon o akcizama i uopće set zakona koji spada u definirane prethodne mjere sa očekivanjem da će se zakoni za nekoliko sedmica ponovo vratiti u parlamentarnu proceduru te da će biti usvojeni – pojasnio je Zvizdić.

Takvo očekivanje izrazio je imajući u vidu da će sa usvajanjem seta zakona o akcizama postati operativno više od 860 miliona eura namijenjenih za daljnju izgradnju autoputa i puteva na teritoriji cijele BiH.

– S druge strane postoje različiti modeli kako možemo na bazi povećanih sredstava entitetima pomoći i poljoprivrednicima u smislu poticaja i kapitalnih ulaganja ili u konačnici i “plavoga dizela” – stav je Zvizdića.

Najavio je da će se o postavljenim rokovima za ispunjavanje obaveza razgovarati na sastancima koji slijede, ali je izrazio optimizam jer je do sada završen veliki dio definiranih prethodnih mjera tako da kredibilitet bh. institucija i odnos BiH prema MMF-u nije uopće upitan.

Kada su u pitanju drugi sastanci vezani za američku administraciju, Zvidić se susreo visoko pozicioniranim dužnosnicima u State Departmentu kada je još jednom ponovljena velika prijateljska podrška Sjedinjenih Američkih Država za najvažnije prioritete vanjske politike BiH.

Zvizdić je podsjetio da su ti prioriteti bh. put ka evropskim integracijama i nastavak puta ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) što treba donijeti mir, stabilnost, ekonomski prosperitet i uopće prosperitet za Bosnu i Hercegovinu i njene građane, posebno mlade ljude i uopće buduće generacije.

Pročitajte...