Zvornik: Roditelji i djeca štrajkuju glađu zbog neupisivanja bosanskog jezika u knjižice

– Muharem Sinanović, predstavnik roditelja učenika bošnjačke nacionalnosti u područnom odjeljenju Osnovne škole “Sveti Sava” iz Zvornika u Liplju, rekao je da su došli kako bi Opštini uputili posljednje upozorenje

ZVORNIK (AA) – U holu zgrade opštine Zvornik u 12 časova okupilo se šestoro roditelja i desetoro djece, a pridružiće im se još četvoro roditelja koji su se odlučili na štrajk glađu dok ne dobiju odobrenje da izučavaju bosanski jezik, javlja Anadolu Agency (AA).

Muharem Sinanović, predstavnik roditelja učenika bošnjačke nacionalnosti u područnom odjeljenju Osnovne škole “Sveti Sava” iz Zvornika u Liplju, rekao je da su došli kako bi Opštini uputili posljednje upozorenje.

“Da nam odobre da učimo bosanski jezik ili da krenemo u štrajk glađu, međutim, portir nam nije dozvolio da uđemo, tako da sjedimo u holu i čekamo. Ne idemo odavde dok ne dobijemo odobrenje za izučavanje bosanskog jezika”, izjavio je Sinanović za AA.

Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti smatraju da “od Opštine Zvornik sve kreće jer oni šalju prijedloge u Banjaluku”, zbog čega smatraju da na ovaj način mogu riješiti problem naziva jezika koji se djeci upisuje u knjižice.

“Tri mjeseca smo u štrajku, svim mogućim institucijama smo se obraćali, ministar je dolazio ovdje, izvrijeđao nas, rekao da nismo domaći, da ne znamo odakle smo i vrši diskriminaciju i ne znam šta bismo više mogli da uradimo osim ovoga”, kazao je Sinanović.

Djeca bošnjačke nacionalnosti u Liplju kod Zvornika od početka drugog drugog polugodišta školske 2017./2018. godine bojkotovali su nastavu, a njihovi roditelji traže da se u đačke knjižice upisuje nazov “bosanski jezik”, umjesto “jezik bošnjačkog naroda”. U međuvremenu su organizovali sastanke sa predstavnicima škola u Zvorniku, opštine, nevladinih organizcija i institucija, ali do rješenja nisu došli.

Pročitajte...