ZZJZ: Nove odluke, preporuke i naredbe

Kako bi se unaprijedili sistem praćenja i postupanja u slučaju pojave koronavirusa u Tuzlanskom kantonu, smanjili priliv pacijenata na UKC Tuzla, Križni štab je donio nove odluke, preporuke i naredbe. Jedna od naredbi se odnosi na obavezno javljanje u Epidemiološke službe ili Službe hitne pomoći osoba koje su boravile na područjima u kojima se pojavio koronavirus.Iako je posljednjih nekoliko dana povećan priliv pacijenata na Infektivnu kliniku UKC-a Tuzla u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona kažu da mjesta za paniku nema. Ovo je bila jedna od tema posljednjeg sastanka Kriznog štaba za korona virus u našem kantonu. Donesene su nove odluke, preporuke i naredbe. Jedna od naredbi odnosi se na građane koji su putovali ili doputovali iz područja u kojima je on registrovan.
“Naredba je da sve osobe koje su putovale moraju javiti u Hitnu ili epidemiološku službu doma zdravlja u mjestu u kojjem borave. Ovdje govrimo o nadzoru u želji da spriječimo dalju desiminaciju ako se uspostavi da nakon 14 dana postoji sumnja da je osoba zaražena. Ovim se smanjuje priliv pacijenata i osjećaj napetosti među stanovnicima”, kazala je direktorica ZZJZ, maida Mulić.
S obzirom da je riječ o simptomima sličnim gripi, procjenu stanja donosi porodični ljekar. Teža stanja se upućuju na Infektivnu kliniku. Ključna je dobra koordinacija primarne zdravstvene zaštite, epidemioloških službi i sanitarnih inspektora.Dr Mulić naglašava da javljanje građana treba biti isključivo putem telefona, te da će i na taj način sve upute i preporuke dobiti od stručnog osoblja. Trenutno je 96 osoba prijavilo boravak u zaraženim područjima. Oni su u kućnoj izolaciji. Njihovo stanje konstantno se prati, a date su im i preporuke za pojačanu ličnu higijenu, nošenje maski, korištenje papirnih maramica i ubrusa, upotreu ličnog pribora za jelo i redovnu dezinfekciju prostora.