ZZJZ:Moguće ublažavanje mjera ne smije biti zloupotrijebljeno

Situacija s pandemijom korona virusa pomno se prati na području cijele Federacije BiH. Podaci sa terena stvorili su preduslove da Fedralni krizni štab najavi mogućnost ublažavanja mjera prevencije širenja korona virusa, a koje se odnose na starije od 65 godina i djecu. U Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskg kantona smatraju da je ova informacija ohrabrujuća , ali da se ne smijemo opuštati.
“Ovo popuštanje mjera u svakom slučaju ima za cilj da smanji ekonomski teret, narušavanje menatlnog zdravlja čije će se posljedice osjetiti kasnije, ali i dalje zdravlje ne smije biti zaboravljeno i ta mjera fizičke distance i opšte higijenskih mjera koje smo izricali”, pojašnjava dr. Maida Mulić, direktorica ZZJZ TK..
Dug period izolacije, stariji od 65 godina i mladji od osamnaest ne smiju staviti na kušnju. Svi moraju biti svjesni da ono što je postignuto, bez vioskog nivoa samosvjesnosti, u kratkom vremenskom periodu može biti problem koji će nas vratiti unazad, navodi dr. Mulić.
“Granica je i dalje u tim kontroliranim druženjima.Ide lijepo vrijeme, sve je razumljivo, svima nam je dosta ove situacije, ali to mora biti kontrolirano druženje sa osobama sa kojima smo svakodnevno u kontaktu, osobama kojima vjerujemo da su zaista iskreni u iznošenju podataka da li su bili s nekim u kontaktu, da li imaju simptome COVID-a, da li su došli iz okruženja gdje se pojavio. I to znači biti odgovoran u kontekstu ovih labavijih mjera”, dodaje dr. Mulić.
Nošenje zaštitnih maski, rukavica, fizička distanca je ono je najosnovnije i najvažnije u ovom momentu. Ukoliko želimo da mjere budu ublažene moramo biti odgovorni i disciplinovani, podsjeća dr. Mulić.
“Sljedeća sedmica je nešto što bi moglo donijeti labavljenje određenih mjera.Priča se i o pooštravanju mjera vezano za 1. Maj, upravo zbog nepovjerenja prerma svakom od nas kako ćemo se odnositi. Gledajući ovu epidemiološku situaciju za očekivati je da će se početkomk mjeseca maja život početi vraćati u normalu i da će popuštati naredbe vezano za ograničavanje rada objekata i njihovog puštanja u rad uz mjere koje će biti jasno precizirane od Kriznog štaba”, ističe dr. Mulić.
Sve rečeno je dobar pokazatelj da su dosadašnje mjere donijele određene rezultate. U Tuzlanskom kantonu nije zabilježen nijedan smrtni slučaj od korona virusa, nijedan pacijent nije na respiratoru, nemamo novozaraženih. Kakav će biti period koji je pred nama zavisi isključivo od nas samih, kaže dr. Mulić. Građane moli da ublažavanje mjera ne zlouptrijebe. U suprotnom morat ćemo se vratiti na stari režim.

Pročitajte...