ZZO TK: Jedan od ciljeva uspostava informatičkog zdravstvenog sistema

Od marta do maja ove godine Ured za reviziju institucija FBiH izvršio je reviziju izvještaja ZZO-a Tuzlanskog kantona i to u dva segmenta. Riječ je o finansijskom i izvještaju o reviziji usklađenosti. Oba su dobila pozitivnu ocjenu. Iz ZZO TK ističu da to znači napredak u cilju poboljšanja pružanja zdravstvenih usluga osiguranicima, odnosno da se zdravstvena zaštita podigne na viši nivo. Direktora Denisa Husića pitali smo koji su to planovi i aktivnosti koje će Zavod provesti u narednom periodu.

Kako bi se osigurala sredstva za nesmetano funkcionisanje zdravstvene zaštite na području Tuzlanskog kantona jedan od ciljeva Zavoda zdravstvenog osiguranja jeste naplata doprinosa. Kako nam je kazao direktor Zavoda Denis Husić zbog pandemije situacija je bila otežana po tom pitanju, ali se u 2021. popravlja, zbog čega su aktivnosti usmjerene da se osiguraju sredstva za normalno finansiranje zdravstvene zaštite. Pored toga prioritet je i uspostava informatičkog zdravstvenog sistema na TK.

– Koji je jedan od ključnih elemenata za kvalitet, za smanjenje troškova unutar same zdravstvene zaštite. Uvijek smo tu negdje blizu, međutim neki drugi nivoi vlasti nam u neku ruku nedozvoljavaju da taj proces dovršimo do kraja. Ja se nadam da će ovog puta ovaj proces uspjeti da ide svojim tokom do kraja, naglasio je direktor Husić.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK ističe da je ova ustanova spremna. Ispunili su sve pretpostavke da se nakon okončanja tenderske procedure u prvoj fazi uspostavi sistem elektronskih knjižica. No, dodaje, da su na neki način blokirani neradom Uredu za razmatranje žalbi BiH.

– Procesi odgovora na žalbe traju po nekoliko mjeseci, iako je zakonski rok kada je u pitanju zakon o javnim nabavkama 15 dana. I dalje smo na Uredu za žalbe od istog iniostranog ponuđača koji očigledno koristi svaku priliku da zaustavi razvoj informatičkog zdravstvenog sistema na području TK, ističe naš sagovornik.

Cilj ZZO TK jeste i da se osiguranicima obezbijedi kvalitetna zdravstvena zaštita koja se finansira putem programa zdravstvene zaštite.

– Uradili smo određene pravilnike za produženu medicinsku rehabilitaciju. U izradi je pravilnik koji reguliše prava biomedicinski podpomognute oplodnje. Oslobodili smo nekih 50 hiljada osiguranika, prvenstveno penzionera, redova i gužvi koji se javljaju prilikom ovjere i uplate premija. Mislim da ćemo ući u 2022. godinu u posve jednom novom svijetlu, u smislu informatičkog segmenta koji će podići kvalitet i nivo zdravstvene zaštite na području TK na ono mjesto koje mu pripada u ovom trenutku, poručio je direktor Husić.

Podsjetimo, od marta do maja ove godine Ured za reviziju institucija FBiH izvršio je reviziju izvještaja ZZO-a Tuzlanskog kantona i to u dva segmenta. Riječ je o finansijskom i izvještaju o reviziji usklađenosti. Oba su dobila pozitivnu ocjenu.

(RTVTK)
.