ZZO TK uplaćeno više od 6 miliona KM na osnovu subvencija

Federalno ministarstvo finansija, po osnovu tzv. Korona zakona, Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, uplatilo je skoro 6 miliona i 600 hiljada KM za doprinose radnicima čije firme su ispunile uslove za subvencioniranje. Ovo je dovelo do normalizacije uplate doprinosa u ZZO TK, te stabilozovalo finansijsko stanje u zdravstvenom sektoru TK.

Na Tuzlanskom kantonu u prošloj godini pravo na zdravstvenu zaštitu ostvarivalo je 438.811 građana, dok je u prvih šest mjeseci ove godine broj osiguranika smanjen na 405.814. U prvih šest mjeseci ostvareni prihodi po osnovu uplate doprinosa iznosili su skoro 117 miliona KM, dok su rashodi bili veći od 125 miliona maraka. Ovakvo finansijsko stanje rezultat je nemogućnosti poslodavaca da uplaćuju doprinose za radnike. Po osnovu tzv. Korona zakona Vlada FBiH je ZZO TK nedavno uplatila više od 6,5 miliona KM, što je znatno popravilo finansijsko stanje u ovoj instituciji.

– Nakon velikog broja zahtjeva, Federalno minstarstvo finansija je počelo sa uplatom subvencija – kaže Denis Husić, direktor ZZO TK.

Zahtjevi firmi za refundaciju bolovanja koja su uzrokovana izricanjem mjera izolacije, su poseban teret za Zavod zdravstvenog osiguranja.

– U ovom trenutku upućeno je 4.839 zahtjeva za refundaciju bolovanja u iznosu od 3,5 miliona KM – dodaje Husić.

Do kraja godine se očekuje i naplata INO osiguranja, koje se finansijski tretira u iznosu od 13 miliona KM. Direktor Husić napominje da građani TK pravo na zdravstvenu zaštitu ostvaruju u 17 javnih zdravstvenih ustanova i 118 privatnih, računajući i apoteke, te da je zdravstveni sektor TK stabilan.

(RTVTK)

Pročitajte...