180.000 KM za pomoć radu i projektima vjerskih zajednica

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Program raspodjele sredstava sa potrošačke jedinice Pomoć vjerskim zajednicama za 2018. godinu. Ovim programom se raspoređuje ukupno 180.000 KM, koliko je ovogodišnjim budžetom planirano za pomoć vjerskim zajednicama.

Sredstva se mogu koristiti za programske aktivnosti vjerskih zajednica. izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju vjerskih objekata i drugo. Za programske aktivnosti, izgradnju, sanaciju, rekonstrukciju vjerskih objekata i drugo Islamskoj zajednici – Muftijstvo tuzlansko predviđeno je 50.000 KM.

Katoličkoj crkvi za Franjevački samostan „Sv. Petra i Pavla“ Tuzla i za župe na području Tuzlanskog kantona predviđeno je ukupno 45.000 KM i to 25.000 KM za programske aktivnosti, izgradnju, sanaciju, rekonstrukciju vjerskih objekata i drugo, te za programske aktivnosti vezane za unutrašnje uređenje Pratećeg objekta i Univerzitetske dvorane HKC Sv. Franjo u Tuzli 20.000 KM.

Srpskoj pravoslavnoj crkvi – Crkvena Opština Tuzla predviđeno je ukupno 85.000 KM, od čega je 25.000 KM predvođeno za programske aktivnosti, izgradnju, sanaciju, rekonstrukciju vjerskih objekata i drugo, a za aktivnosti u vezi toplifikacije Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice i postavljanje novog mermernog poda 60.000 KM. Ovaj hram je pod zaštitom države kao spomenik kulture nulte kategorije (najveći stepen zaštite), saopćeno je iz Vlade TK.

Pročitajte...