22 osobe pozitivne na korona virus u TK

Na području Tuzlanskog kantona u posljednja 24 sata registrovane su 22 pozitivne osobe na korona virus, od testiranih 267 uzoraka. Danas nije bilo smrtnih slučajeva zaraženih u odnosu na protekle dane. U BiH prema posljednjem izvještaju je 239 novozaraženih, od toga 203 iz Federacije.

Novi slučajevi infekcije korona virusa registrovani su u Tuzli i to 16  osoba. Od ovog broja su tri zaražene osobe državljani Srbije sa prebivalištem u Tuzli. Novooboljeli korona virusom evdentirani su po jedan Gračanici i Sapni,  i po dva slučaja u Kalesiji i Živinicama. Trenutno je u TK 307 aktivnih slučaja zaraze, od čega je 48 osoba hospitalizovano, sedam je na respiratoru, a ostali su u kućnoj izolaciji. Epidemiološka situacija je stabilna, ali ono što izaziva bojazan je nadolazeća jesen, zbog uobičajene pojave respiratornih oboljena za to doba godine i pada temperature zraka. Postoji mogućnost da će u jesenjem periodu doću do povećanja broja oboljelih i takozvanog drugog vala korona virusa.

Vodeće svjetske farmacetske kuće utrkuju se koja će od njih prije izbaciti na tržište vakcinu protiv korone. Nekoiko kompanija je već najavilo da su u posljednjoj fazi ispitivanja vakcine. Ministrica Čolić tvrdi da vakcinu protiv korone ne možemo očekivati prije nove godine, u najboljem slučaju.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 203 nova slučaja pozitivna na Korona virus. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom.

Pročitajte...