Još uvijek neizvjesna konačna verzija novog Zakona o radu FBiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine predložila je sredinom aprila ove godine izmjene i dopune Zakona o radu FBiH. Odredba kojom je ostavljena mogućnost poslodavcu da za vrijeme proglašenog stanja prirodne i druge nesreće jednostranom odlukom radnika uputi na čekanjem izazvala je najviše reakcija u javnosti. Međutim, sindikati u FBiH nisu blagonaklono dočekali ni ostale predložene odredbe zakona. Nakon što su se predstvnici sindikata pobunili protiv predloženih Izmjena Zakona o radu, Zakon je iz hitne procedure vraćen u regularnu, sa javnom raspravom i uspostavom socijalnog dijaloga.

Do potrebe izmjena postojećeg Zakona došlo je zbog proglašenja stanja prirodne nesreće prouzrokovane pojavom novog koronavirusa (COVID – 19). Vlada FBiH predložila je izmjene i dopune Zakona o radu, a koje se odnose na organizaciju procesa rada u vanrednim uslovima, skraćivanje i preraspodjelu radnog vremena, Ovu verziju zakona usaglasili su sa poslodavcima, ali ne sa sindikalcima.

Ekspertni tim Saveza samostalnih sindikata radi na svojoj verziji potrebnih izmjena zakona o radu koje će ići u prilog radnicima, a ne poslodavcima.

Javnost u FBiH od nadležnih institucija očekuje rješenja kojima bi se ublažili negativni ekonomski efekti pandemije COVID 19, te u tom smislu ostaje da se vidi na koji način će Vlada FBiH sa poslodavcima i sindikalcima doraditi Izmjene i dopune zakona o radu.

Pročitajte...