Alergija na ambroziju. Kako ublažiti simptome?

U ovo doba godine, kada su alergije u pitanju, najviše govori o onoj vezanoj za ambroziju. Riječ je o korovu koji cvjeta u avgustu i čiji prah uzrokuje alergijsku reakciju kod ljudi. Koji su simptomi alergije na ambroziju, šta je uzrokuje, kako se dijagnostikuje, kako se liječi, te je li povećan broj pacijenata koji se javljaju sa ovim problemima provjerili smo na Klinici za plućne bolestu UKC-a Tuzla. Alergija na ambroziju se javlja početkom juna i traje do kraja septembra, ponekad i do sredine oktobra. Najveća koncentracija polena je od druge polovine avgusta do druge polovine septembra. U čitavoj paleti alergena nutritivnih, inhalacionih i onih tipa polena, cvjetanja trava i korova, ambrozija je najjači alergen, navodi prim dr. Ružica Zagorčić, v.d. načelnika Klinike za plućne blesti UKC-a Tuzla.
“Cvjetanje ambrotije je jednako jak alergen kao sva drugai alergeni osim cvjetanja trave. Ambrozija je zaista jedan veliki problem ne samo kod nas već i u svijetu. Pogotovo ko ima astmu. na ćalost sve više utiče na zdravlje naših pacijenata”, kaže prim dr. Ružica Zagorčić, v.d. načelnika Klinike za plućne blesti UKC-a Tuzla.
Alergija na ambroziju pojavljuje se kada imunološki sistem ima neadekvatan odgovor na njen polen. Simptomi su curenje nosa, nazalno slivanje sekreta, iritacija očiju i usana, a može se javiti i otežano disanje.
“Pacijenti koji boluju od astme, hronični bolesnici prepoznaju tu svoju bolest u fazi pogoršanja simptoma. Oni cijelo vrijeme imaju terapiju kortikosteroida. Ovdje se liječi teži oblik astme i alergija”, pojašnjava dr. Zagorčić.
S obzirom na smo u vremenu pandemije vrlo često se desi da nas upravo simptomi alergije mogu navesti na pomisao da smo zaraženi korona virusom, prim dr. Zagorčić kaže da to nije ista klinička slika, ali da definitivno može doći do ukrižane aktivnosti i da imamo i astmi i korona infekt istovremeno.
Niko od nas nije zaštićen od pojave alergije, jer ona ne bira ni godine ni vrijeme. Zato treba biti oprezan, pratiti svoje stanje i na vrijeme poduzeti preventivne mjere.
“Pri sunčanim jutrima sa dosta vjetra treba izbjegavati izlazak vani, treba zatvarati prozore kako kod kuće tako i u autima, pomaknuti sve u noćni režim@ ističe dr.Zagorčić.
Pored navedenih preporuka vrlo su važne i za one koji imaju kućne ljubimce, navodi, prim. dr. Zagorčić. Ne treba zaboraviti da je njihovo krzno tokom boravka na otvorenom puno alergena , te da ih treba redovno čistiti i kupati. Kišno vrijeme koje je pred nama pogoduje aleričarima na ambroziju jer će zaustaviti širenje njenih čestica.