Azerbejdžan tvrdi da Armenija stavlja u pogon raketne sisteme S-300

BAKU, 30. septembra (FENA) – Armenija je počela s razmještanjem raketnih sistema S-300 iz Jerevana prema regijama u kojima operacije provodi azerbejdžanska vojska, saopćio je šef Ureda za odnose s medijima Ministarstva odbrane Azerbejdžana pukovnik Vagif Dergahli.

“Raspolažemo s obavještajnim podacima da Jerevan premješta sisteme S-300 za protivvazdušnu odbranu prema našim regijama koje drže pod okupacijom. Raketne sisteme će vojska Azerbejdžana uništiti čim uđu u okupirana područja”, poručio je u utorak Dergahli, prenosi Anadolu Agency (AA).

Istakavši da će S-300 raketni sistemi doživjeti sudbinu druge vojne opreme Armenije koju je uništila vojska Azerbejdžana, Dergahli je kazao i kako se i u posljednjim sukobima potvrdilo da su armenske tvrdnje o nepobjedivosti njihove vojske ništa više od puke legende.

Armenske snage u nedjelju ujutro izvele su nove napade na azerbejdžanska naselja i položaje, a azerbejdžanske snage su odgovorile napadima na armenske položaje.

Armenske vlasti su potom proglasile opću mobilizaciju i ratno stanje zbog sukoba u regiji Nagorno-Karabah, a i vlasti Azerbejdžana su proglasile ratno stanje za 19 područja, uključujući i glavni grad Baku.

Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.

Pročitajte...