Beograd: Na suđenju za zločin u Kravici svedočio bivši ministar MUP-a RS-a Tomislav Kovač

– Tomislav Kovač, koji je optužen za ratni zločin u Srebrenici pred Sudom Bosne i Hercegovine, naveo je da nije video da su optuženi “vršili bilo kakva dejstva, već da je mogao da primeti da su oni uhapšeni, obučeni na Jahorini i dovedeni tu”, a sve vreme svedočenja je zločin u hangaru u Kravici karakterisao kao “odvojeni incident”

BEOGRAD (AA) – Suđenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ubistvo više stotina Bošnjaka u julu 1995. godine u selu Kravica kod Srebrenice nastavljeno je danas u Beogradu saslušanjem svedoka odbrane bivšeg ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Tomislava Kovača, javlja Anadolu Agency (AA).

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Prema optužnici, oni su s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u selu Kravica, u julu 1995. godine, učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

Na današnjem nastavku suđenja, Kovač je ispričao da je u julu 1995. godine bio zamenik ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, te kako je 14. jula te godine, išao u Srebrenicu iz Zvornika,  te da je na putu Konjević Polje-Bratunac zapazio jedinicu u kojoj su bili optuženi, a koji su bili raspoređeni na tom putu sa zadatkom obezbeđenja puta.

Kovač, koji je optužen za ratni zločin u Srebrenici pred Sudom Bosne i Hercegovine, naveo je da nije video da su optuženi “vršili bilo kakva dejstva, već da je mogao da primeti da su oni uhapšeni, obučeni na Jahorini i dovedeni tu”, a sve vreme svedočenja je zločin u hangaru u Kravici karakterisao kao “odvojeni incident”.

Današnji svedok odbrane je rekao i da je čuo da je 13. jula 1995. bivši načelnik bezbednosti Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ljubiša Beara naredio da se sa brda puca na bošnjačke zarobljenike ispred hangara, posle čega je došlo do pobune i do sukoba sa čuvarima.

Kako je Kovač dodao, u hangaru u Kravici je ubijeno 320 osoba, ali ogradio se da su to njegova saznanja iz septembra 1995. godine.

Beara je preminuo 2017. godine u zatvoru u Berlinu, gde je izdržavao kaznu doživotnog zatvora zbog zločina u Srebrenici.

Pročitajte...