Bevanda: Osigurano financiranje institucija BiH

SARAJEVO, 28. prosinca (FENA) – Vijeće ministara BiH danas je na prijedlog Ministarstva financija i trezora BiH usvojilo Odluku o privremenom financiranju institucija BiH za razdoblje siječanj – ožujak 2018. godine u iznosu 237,5 milijuna KM, potvrdio je ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda.

-Za financiranje institucija Bosne i Hercegovine u prvom kvartalu 2018. godine odobravaju se sredstva u iznosu do 237.500.000 KM, što predstavlja jednu četvrtinu sredstava odobrenih za financiranje institucija BiH shodno Zakonu o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2017. godinu – objasnio je Bevanda.

Naglasio je da prema Zakonu o financiranju institucija BiH ne može biti zastoja u ispunjavanju obveza kod servisiranja vanjskog duga te da će se otplata kredita vršiti redovito.

– S profesionalne strane mogu reći da nema i neće biti nikakvih smetnji u financiranju institucija BiH i obavljanja redovitih aktivnosti, jer smo odluku o privremenom financiranju spremili i usvojili na vrijeme – istaknuo je Bevanda.

On očekuje da će proračun za iduću godinu biti usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH uz mnogo više razumijevanja i razložnosti nego što se moglo čuti tijekom prethodnih sjednica u Parlamentu BiH.

Proračun institucija BiH uvršten je na dnevni red sjednice Zastupničkog doma Parlamenatrne skupštine BiH koja je prekinuta 21. prosinca ove godine i planiran je njen nastavak 17. siječnja iduće godine.

(FENA) D.J.