BiH kreće u direktnu nabavku vakcina protiv korona virusa

Ministarstvo civilnih poslova u Vijeću ministara uputilo je objedinjene zahtjeve Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta za nabavku vakcina protiv virusa korona predstavništvu farmaceutske kompanije “Pfizer” u BiH, te ambasadama Kine i Rusije.

Uz objedinjeni zahtjev sa iskazanim potrebama za nabavku vakcina zatražene su i potrebne informacije s obzirom na to da vakcine treba da budu registrovane i odobrene za korištenje u BiH. FBiH iskazala potrebu za 200.000 doza Pfizerovih vakcina i po 100.000 doza ruske i kineske vakcine, dok je Brčko distrikt iskazao potrebu za 48.000 vakcina, bez navođenja proizvođača. Republika Srpska je putem Ministarstva civilnih poslova zatražila nabavku 50.000 “Pfizerovih” i 80.000 kineskih vakcina protiv virusa korona, dok je već dogovorila nabavku oko 250.000 doza ruske vakcine.

– Naravno jako nam je bitno da ćemo vakcine nabaviti samo ukoliko imaju sve certifikate koji garantuju sigurnost našim građanima, Evropske agencije za lijekove ili naravno države BiH. Ministastvo civilnih poslova objedinjeno kreće u direktnu nabavku vakcina – kaže Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

Kada će vakcine doći još uvijek nije poznato, jer država BiH upravlja tim procesom. Čerkez napominje da je država uplatila putem Kovaks mehanizma 1,2 miliona doza vakcina i EU mehanizma 892.000 doza vakcina. Vakcine iz ovog programa još uvijek se očekuju.

– Bilo je predviđeno da kroz taj mehanizam dolaze solidarno u sve zemlje u istom trenutku vakcine i u tom trenutku, kada smo pristupili Covax mehanizmu, smatralo se da je to jedan od najsolidarnijih mehanizama, pogotovo jer je iza njega staja Svjetska zdravstvena organizacija – dodaje Čerkez.

Ranije je najavljivano da bi vakcine iz Covax programa u BiH trebale stići do 10. februara, ali se to ne može potvrditi, ističe Čerkez.