BiH odobren izvoz goveđeg mesa u UAE

 Bosni i Hercegovini odobren je izvoz mesa goveda u Ujedinjene Arapske Emirate. Otvaranje novog tržišta znači novu šansu za razvoj i unapređenje kako primarne proizvodnje, tako i prerađivačkih kapaciteta iz BiH. Predsjednik odbora Udruženja trgovine, turizma i ugostiteljstva Kantonalne privredne komore Tuzla Kasim Selimović kaže da  kada su u pitanju prozvodni kapaciteti ova odluka će dobro doći stočarima iz RS, dok Federacija i TK trenutno nemaju dovoljno količina goveđeg mesa za izvoz.

 Dosadašnji napori Ministarstva vanjske  trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Kancelarije za veterinarstvo BiH urodili su plodom i rezultirali pozitivnim ishodom za domaći poljoprivredni sektor. Otvaranje novog tržišta znači novu šansu za razvoj i unapređenje kako primarne proizvodnje, tako i prerađivačkih kapaciteta iz Republike Srpske i Federacije BiH. Predsjednik odbora Udruženja trgovine, turizma i ugostiteljstva Kantonalne privredne komore Tuzla Kasim Selimović kaže kako je ova informacija dobrodošla za stočare iz RS, dok Federacija trenutnom proizvodnjom ne može da podmiri ni  potrebe domaćeg tržište.

Kada je federacija u pitanju , pa čak i TK da mi raspolažemo sa vrlo skromnim količinama farmera,  a posebno kada je u pitanju neki značajniji kapacitet farmi to je zaista minijaturno, u odnosu na RS , ali kada je u pitanju kanton poučen iskustvom iz 2016 godine kada sam imao mogućnost da otkupim vrlo malo tovnih junadi na TK i Fbih kaže Selimović

Selimović ističe da je dobro što je jedan ovakav sporazum postignut, ali sa druge strane nije dobro što se u federaciji ne stvaraju uslovi ljudima da se bave uzgojem tovnih junadi čije bi meso u konačnici mogli izvesti u druge zemlje.

Mi smo jedno jako siromašno tržište, siromašno podnevlje i prinuđeni smo da izuzetno skupo plaćamo sirovine koje uvozimo i ne samo sirovine uvozimo i finalne proizvode kada je u pitanju prehrana i sve to za nas predstavlja jedan ozbiljan problem , dok sa druge strane država i institucije države ne daju podršku domaćoj proizvodnji. Ono što bi mi zaista mogli da radimo da proizvodimo i čak šta više da izvezemo mi nažalost ne možemo da podmirimo ni potrebe našeg tržišta i zato smo svaki dan u sve većoj kriznoj situaciji kada je u pitanju građanstvo u BIH.

 izvoz goveđeg mesa iz Bosne i Hercegovine u UAE odobren nakon što su usaglašeni veterinarsko-zdravstveni sertifikati između dvije zemlje, te privrednim subjektima iz BiH odobren izvoz od strane nadležnih institucija iz UAE. Kancelarija za veterinarstvo Bosne i Hercegovine zadužena je da, u skladu sa usaglašenim veterinarsko-zdravstvenim sertifikatima, pokrene neophodne aktivnosti kako bi kompanije odobrene za izvoz, taj posao mogle neometano da vrše.

 

Pročitajte...