Vakcinacija u TK provodi se bez većih problema, pristiže sve veći broj doza

Vakcinacija na području  TK se odvija prema planu odnosno na osnovu broja vakcina koje pristižu  u Zavod za javno zdravstvo TK. Zaključno sa izvještajem od 19.07 na prostor TK  je stiglo 66.330 doza, od toga su 63.062 doze aplicirane. Danas je u Zavod za javno zdravstvo stiglo 11.752 nove  doza vakcina protiv kovida.

 Od 63.062 doze koje su do sada aplicirane na području TK  prvom dozom je vakcinisano  40. 038 osoba dok je obje doze primilo 23. 024 osobe kažu u Zavodu za javno zdravstvo. Takođe dolazak noviih vakcina se odvija u kontinuitetu pa je tako u Zavod za javno zdravstvo TK  stiglo 8780 doza astrazenca vakcina, 2000 doza Sinofarma i 972 doze Fajzera.  Ove vakcine bit će  iskorištene uglavnom za prvu dozu, dok je  Fajzer  rezrvisan za reevakcinaciju osoba koje su vec primile prvu dozu.

Proces vakcinacije protiče uobičajeno zavisno od toga kako Domovi zdravlja vakcinišu, opština Kalesija to radi u sportskoj dvorani kao i Gračanica spram količine vakcina koje su pristigle. Mi ćemo u ovoj sedmici imati veći broj doza na raspolaganju kaže doktorica Jasmina Brkić Džambić.

 Kada su u pitanju vakcine koje je Vlada TK nabavila za priritetne skupine, doktorica Brkić- Džambić kaže kako je 1950 doza tih vakcina ostalo u Zavodu za javno zdravstvo neiskorišteno. S tim u vezi koordinaciono tijelo Vlade TK je na posljednoj sjednici donijelo odluku da u priroitetne skupine uvrsti i vozače u međunarodnom saobraćaju.

Mislim da treba iskoristiti kada nam je povoljna situacija da ove vakcine koje su stigle da se ljudi vakcinišu da se zaštitimo za jesen i sve ove najave četvrtog vala. Ono što mogu kazati da je Astrazeneca odlična vakcina da je u rangu sa Fajzer vakcinom i da građani  ne treba da se plaše, najbolja je ona vakcina koja je trenutno na raspolaganju koju možete dobiti. Ne treba birati bitno je da vas svaka od tih vakcina zaštiti od teškog oblika bolesti i od smrtnog ishoda, molim vas vakcinišite se ističe doktorica Jasmina Brkić Džambić.

 U posljednja 24 sata u Tuzlanskom kantonu nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze korona virusom, a testiran je 71 uzorak. Nisu zabilježeni smrtni ishodi od posljedica zaraze u posljednja 24 sata. Trenutno su u TK korona virusom zaražene 22 osobe, od čega su  četiri  hospitalizirane.

Pročitajte...