BiH: Sindikalna potrošačka korpa za januar 2.044,23 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za januar ove godine iznosi 2.044,23 KM i za 180,76 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec. Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za novembar 2020. godine iznosila je 966 KM, što je posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku, i za pet KM je viša od iznosa u prethodnom mjesecu.

Autor: Avdo Mešanović

Svjetske cijene hrane nastavile su rast u januaru, osmi uzastopni mjesec, pri čemu su najviše poskupjele žitarice, biljna ulja i šećer, podaci su  Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda. Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za januar ove godine iznosi 2.044,23 KM i za 180 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 47,25 odsto.

Veća je ova za januar u odnosu na decembarsku potrošačku korpu za nekih 180 maraka, a svi građani su bili svjedoci posle novogodišnjih praznika naglog porasta cijena osnovnih prehambenih artikala rekao je Fahrudin Šahović, predsjednik Samostalnih sindikata TK.

Kako ističe Šahović poskupljenje se može pravdati situacijom da je na svjetskom tržištu pandemija korona virusa prouzrokovala poskupljenje osnovnih životnih namirnica.

U svijetu je evidentno da cijena nafte varira, kod nas je došlo nažalost u zadnjih mjesec dana dva poskupljenja, i onda trgovci to vješto koriste pravdajući se poskupljenjem nafte i naftnih derivata da moraju poskuptiti i ostale proizvode. Ova potrošačka korpa bojim da se da idući mjesec ne bude još veća, a nažalost plate su ostale na istom nivou. Prosječna plata zadnja koja je statistički izdata je 966 KM, što znači da ne pokriva ni polovinu potrošačke korpe.

Iz Saveza samostalnih sinidikata apeluju na nadležne institucije da se utvrdi prosječna najniža plata u Federaciji, a koja po njihovoj procjeni ne bi trebala biti niža od 1000 KM.

Pročitajte...