Premijer Hodžić primio u posjetu delegaciju Sode Sisecam

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić danas je sa resornim ministrima primio u posjetu delegaciju Sode Sisecam iz Lukavca, predvođenu generalnim direktorom Sefom Ozincegedikom. Teme ovog prvog radnog sastanka bile su poslovni izazovi i razvojni projekti Sode Sisecam. Posebna pažnja tokom razgovora bila je posvećena planiranom povećanju proizvodnih kapaciteta Sode Sisecam u Lukavcu (SSL) tokom 2021. godine, te samim tim i kapacitetima proizvodnje slanice u Rudniku soli Tuzla, kao osnovnom preduslovu koji se u tom pogledu treba ostvariti.

Ovom prilikom premijer Hodžić je istaknuo da su se resorni ministri privrede, prostornog uređenja i zaštite okolice, te poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vlada u cjelini već upoznali sa situacijom i međusobnim odnosom Sode, Rudnika soli i drugih privrednih društava u većinskom državnom vlasništvu koji posluju sa Sodom, kao i neophodnosti snažnijeg angažmana Rudnika u pogledu osiguranja dovoljnog broja novih istražno – eksploatacionih bušotina.

„Upoznati smo sa činjenicom da Rudnik posljednjih godina nije otvarao nove bušotine, kao preduslove za očuvanje i proširenje svojih proizvodnih kapaciteta. Shvatamo i da takav odnos unosi nemir i nesigurnost za dugoročno poslovanje Sode, te ćemo u tom smislu poseban fokus aktivnosti Ministarstva privrede, ali i Vlade u cjelini, usmjeriti ka otklanjanju te nesigurnosti“, kazao je danas premijer Hodžić.

Premijer Hodžić također je izjavio da Vlada TK, uvažavajući stavove lokalne zajednice, ne podržava istraživanje i eksploataciju soli na onim nalazištima koja bi mogla ugroziti i ponovno izazvati tonjenje u gradskoj zoni grada Tuzle, te da ležišta na Tetimi, uz eventualno neke druge lokacije, mogu osigurati dugoročnu stabilnost poslovanja kako Sode, tako i drugih korisnika slanice.

Osim izazova u pogledu osiguranja dovoljne količine sirovinske slanice, današnji susret iskorišten je i za razgovore o drugim poslovnim izazovima, a Vlada je iskazala spremnost da pomogne poslovanje ovog veoma značajnog privrednog subjekta i trećeg po veličini izvoznika u BiH.

Predstavnici Sisecam grupacije su primijetili da se Vlada Tuzlanskog kantona dobro upoznala sa potrebama i planovima Sode Sisecam, te su se zahvalili na angažmanu za rješavanje poslovnih izazova s kojima se susreću.

 

Pročitajte...