BiH u narednim danima očekuju niske temperature

Tuzlanski kanton u sedmici koja je pred nama očekuje dosta nestabilno vrijeme. Temperature će ići  i do 10 stepeni ispod nule, a krajem sedmice očekuju se nove snježne padavine, slabijeg intenziteta. Past će tek koji centimetar snijega. Niske temperature neće se dugo zadržati, budući da nas već početkom sljedeće sedmice očekuje toplije vrijeme

Autor: Dino Dropić

U narednih nekoliko dana  stanovnike BiH očekuje hladnije vrijeme, međutim ni približno kao u prvim mjesecima prethodnih godina. Podsjećamo u 2017. godini temperature u FBiH, prvenstveno u Tuzlanskom kantonu, danima su se  spuštale ispod -27°C.  Ovakav scenarij nećemo gledati početkom 2021. godine, tako da temperature neće ići niže od -10 °C.

“Spasit će nas dosta oblačne noći, pogotovo sve do subote, a u nedjelju očekujemo vrhunac tog zahlađenja s kojim bi temperature zraka tog jutra najniže se spustile na području cijele naše zemlje. Konkretno gledano temperature zraka u nižim područjima Bosne tokom nedjelje u jutarnjim satima mogle bi se kretati od -13 u centralnim krajevima pa sve do -7 u sjevernim krajevima. Negdje na području Tuzle najniža temperatura koju očekujemo je  -10. Tako da to nije nešto previše strašno kada je u pitanju minus budući da je ovaj grad ali i drugi znali mjeriti -20 ili ispod -20”, rekao je Nedim Sladić meteorolog.

Trenutno  temperature ispod -15°C moguće su samo na planinama koje imaju nadmorske visine iznad 1500 metara.  U narednih nekoliko dana bh. stanovnike očekuje nestabilno vrijeme, s padavinama koje neće biti obilne.

U četvrtak treba očekivati pojavu padavina u većem dijelu naše zemlje, ipak one nisu nešto previše izražene, tek koji centimetar se još može akumulriati na postojećih 6 u Tuzli i neće prelaziti dvocifrenu vrijednost kada je u pitanju snježni pokrivač. Od ponedjeljka i utorka 18. i 19. januara  trebali bismo očekivati popuštanje hladnoće kako bi sa zapada, jugozapada počeo strujati dosta topliji zrak sa mediterana i samim tim treba očekivat da će temperature zraka od sredine sedmice porasti u plus”, istakao je Sladić.

 Niske temperature neprijatelj su i automobilima. Zima je glavni razlog zašto u hladnijim vremenskim uslovima u rashladni sistem automobila ne stavljamo destiliranu vodu već antifriz. Zamrzavanje rashladnog sistema automobila uglavnom neće spriječiti pokretanje vozila no tijekom vožnje može doći do ozbiljnih oštećenja sistema, pa čak i samog motora. Većina antifriz tekućina za rashladni sistem može izdržati temperature do 40 stepeni ispod nule. Dakle, vozači koji imaju antifriz u rashladnom sistemu mogu biti sigurni. Uz loše gorivo, akumulator  je najčešći razlog zašto ujutro ne možete pokrenuti automobil pri vrlo niskim temperaturama. Ako živite u hladnijim područjima savjetuje se ugradnja akumulatora većeg kapaciteta od onog koji je minimalno propisan za vaš automobil, jer akumulatori na nižim temperaturama lako gube kapacitet. Stoga utoplite se, poduzmite sve neophodne mjere oko vlastitog automobila, kako bi putovali bezbjedno, bez bojazni od kvara usljed izuzetno niskih temperatura. Nadležni upozoravaju i na obavezno posjedovanje i pravovremeno korištenje zimske opreme.