BiH u prvih šest mjeseci bilježi pad uzova i izvoza

Bosna i Hercegovina za prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle bilježi pad izvoza za oko 15 odsto i pad uvoza za 18 posto. Analizirajući stanje privrede u toku restrikcija uvedenih zbog pandemije koronavirusa, Kadrija Hodžić, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, pojašnjava da za razliku od drugih općina i gradova u BiH, Tuzlanski kanton bilježi blaži pad uvoza i izvoza. Tome je kako navodi, doprinijela energetska i poljoprivredno- prehrambena proizvodnja.

U vrijeme pandemije koronavirusa, sasvim je očekivan pad međunarodne trgovine. Sve se negativno odrazilo i na zemlje koje su veliki uvoznici i izvoznici, poput Amerike, Rusije i Kine, navodi prof.dr sa Ekonomskog fakulteta u Tuzli Kadrija Hodžić. Dodaje da Njemačka sada ima najveći pad izvoza u posljednjih 70 godina. Restrikcije nisu zaobišle ni našu zemlju.

Kada je riječ o Tuzlanskom kantonu, prof. Hodžić, navodi da imamo blaži pad uvoza i izvoza.

Prof. Hodžić naglašava da je Njemačka „zatvorila vrata“ sirovinama za  automobilsku industriju, a koje se proizvode u BiH. Na pad međunarodne trgovine, uticao je i pad turske lire, kao i problemi oko fiskalne politike u Italiji.

Krajnja posljedica za BiH, je da će pad izvoza smanjiti stopu rasta, a pad uvoza smanjiti javne prihode, ističe prof. Hodžić. Spas vidi u domaćoj proizvodnji, i brendiranju bh. proizvoda.

 

Pročitajte...