Blokirano 100 hiljada računa poslovnih subjekata u Bosni i Hercegovini

U Bosni i Hercegovini ima blizu 100 hiljada blokiranih računa poslovnih subjekata. U odnosu na raniji izvještaj, broj blokiranih računa poslovnih subjekata uvećan je za 801, a broj firmi koje imaju bar jedan blokiran račun za 113. Na ovom spisku nalaze se poslovni subjekti iz svih sfera društvenog života; od trgovina i frizerskih salona, do rudnika, općina i sportskih saveza.

U novom izvještaju o blokiranim računima u Jedinstvenom registru računa Centralne banke BiH navdeno je da su u našoj zemlji početkom septembra bila blokirana 99 hiljada i 433 računa psolovnih subjekata. Čak 53 hiljade i 879 firmi ima bar jedan blokiran račun.

Ekonomski analitičar, dr. Damir Bećirović je mišljenja da je razlog tome i kriza uzorokovana pandemijom. S druge strane, to ukazuje i na efikasniji rad sudova, a koji su postali educiraniji u oblasti privrednog prava i brže rješavaju takvu vrstu sporova između preduzeća. U privrednom smislu to šalje poruku da je biznis neizvjestan, da se u biznisu može i propasti, ali i da je to nužan instrument za discipliniranje svih koje žele i misle da će im proći ‘’lov u mutnom’’, zaključuje Bećirović.

 

 

Pročitajte...