Čavkunović: Kompleks Muške vode je od izuzetnog značaja za razvoj Kladnja

Osim zdravstvenih problema koje je izazvala pandemija korona virusa, njen se uticaj osjetio u svim porama života. U Kladnju je tako u prošloj godini po osnovu privrednih aktivnosti došlo do pada prihoda i broja zaposlenih. Ono što je pozitivno, kaže načelnik ove Općine, Jusuf Čavkunović, jeste privatizacija kompleksa Muške vode, što bi moglo dovesti do turističkog razvoja u narednom periodu.

Prihodi općine Kladanj u prošloj godini manji su za oko 10 posto. S obzirom na skroman budžet ove lokalne zajednice privrednicima se nije moglo mnogo pomoći. U Kladnju je izostalo i tradicionalno okupljanje privrednika, koje je za cilj imalo podsticaj privrednom razvoju ove općine. Često su tim sastancima, kojeg je organizirala Općina prisustvovali i čelni ljudi Vlade TK, koji su na terenu dobijali uvid u stanje a privrednici su dobijali priliku da iskažu svoje potrebe.

– Federalna i Vlada TK su donosile određene programe, nije to dovoljno. Mi smo za dio privrednih aktivnosti, prije svega tu se radi o dijelu uslužnih aktivnosti iz naše nadležnosti, a to su dijelom komunalne naknade, djelovali prema privrednim subjektima kojima je u potpunosti obustavljen rad bio u toku prošle godine. Vidjet ćemo u ovoj godini, pratit ćemo situaciju i u skladu sa našim mogućnostima ćemo se i ponašati – ističe Jusuf Čavkunović, načelnik Kladnja.

Privatizacijom Muške vode stvorene su mogućnosti za jačanje turističkih potencijala, kojih u Kladnju ne manjka.

– Kada je u pitanju stavljanje turističkih potencijala u funkciju, kompleks Muške vode je od izuzetnog značaja. Prošle godine izvršena je u stečaju prodaja imovine ovog privrednog subjekta i novi je kupac krenuo je sa izgradnjom, odnosno revitalizacijom, ovog kompleksa, tako da u ovoj godini očekujemo postepeno i fazno puštanje u rad objekata na ovom području. Sasvim sigurno je da će to doprinijeti sveukupnoj slici razvoja turizma – dodaje Čavkunović.

Kompleks Muške vode jedan je od simbola Kladnja, kažu nam građani, koji se sjećaju da je nekada Muška voda privlačila ljude iz svih dijelova bivše Jugoslavije.

Načelnik Kladnja, Jusuf Čavkunović kaže da bi u ovoj godini konačno trebala biti završena i dionica puta prema ovom komplesku. Riječ je o tzv. Putu spasa, koji je ranijim odlukama Vlade TK proglašem putem od posebnog značaja budući da je tokom agresije povezivao Sjeveroistočnu Bosnu sa ostatkom zemlje. U planu je i završetak radova na izgradnji sportske dvorane, za što je već obezbijeđen dio novca.