Centralna izborna komisija poništila izbore u Srebrenici

Centralna izborna komisija BiH odlučila je da zbog izbornih nepravilnosti poništi izbore u Srebrenici i Doboju, održane 15. novembra 2019. godine. Utvrđeno je da je tokom glasanja u Srebrenci bilo nevažećih dokumenata, prebacivanja glasačkih listića i glasanja jedne osobe više puta. Nuđen je i novac biračima da ne glasaju, a pojedinima je omogućeno i glasanje bez važećih dokumenata.  Na ovom području biće raspisani novi izbori koji će se provoditi na osnovu istih kandidatskih listi i izvoda sa centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima.

Autor: Dino Dropić

Zbog brojnih nepravilnosti, Centralna izborna komisija BiH prošle sedmice poništila je prethodne lokalne izbore u Srebrenici. Poništeni su na 26 redovnih i 2 biračka mjesta u odsustvu u osnovnoj izbornoj jedinici Srebrenica za nivo načelnika i skupštine općine. Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić, ističe da je odluka izborne komisije za svaku pohvalu. Smatra da su neophodne  promjene na ovom području kako bi se održali transparentni izbori, bez izbornih malverzacija.

“Ako se želi poslati jasna poruka da će se uraditi sve da budu izbori transparentni, da budu fer i pošteni, onda je logično da se raspusti i općinska izborna komisija, da se raspuste birački odbori, da se izaberu novi ljudi koji će zapravo uraditi fer korektan posao, ovi su se dokazali da to neće uraditi.Očekujem da u Srebrenici imamo fer i korektne izbore. Očekujem da u Srebrenici svi oni koji žive tu koji imaju prebivalište, stalno prebivalište da dobiju pravo glasa, a da svi oni koji dolaze fiktivno da glasaju koji opterećuju izborni proces, koji mjenjaju izbornu volju onih koji žive tu zapravo ostanu bez prava glasa”, istakao je Ramiz Salkić potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska.

Ponovljeni izbori u Srebrenici provodit će se na osnovu istih kandidatskih listi i izvoda sa centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima. Iz Izbornog štaba koalicije “Moja adresa Srebrenica” ističu kako su dosta prije izbornog procesa upozoravali na moguće izborne nepravilnosti. Zadovoljni su odlukom Centralne izborne komisije, ali očekuju da budu raspušteni i birački odbori koji po njihovom mišljenju nisu radili svoj posao na legitiman način.

“ U ovom slučaju ako vi date da ponovo izbore provodi aktuelni saziv općinske izborne komisije i tadašnji članovi biračkih odbora onda ja ne vidim svrhu ići u izborni proces. Onaj ko je jednom zloupotrijebio, šta je garancija da neće zloupotrijebiti i drugi put? Mi očekujemo da centralna izborna komisija povuče svoju saglasnost, da se zamijene članovi općinske izborne komisije. Ona je ionako konstituisana, izabrana mimo zakonskih procedura i da oni koji su učestvovali u izbornim procesima nemaju pravo biti u biračkim odborima i da oni pošalju svoje aktiviste i kontrolore iz centralne izborne komisije koji će nadgledati. Nemoguće je ovdje na ovaj način kako sada nalažu izborna pravila da se provedu izbori”,  rekao je Alija Tabaković zajednički kandidat probosanskog bloka za načelnika Srebrenice

 Odluka o ponovnom raspisivanju izbora u Srebrenici ne obuhvata glasove pristigle putem pošte. “Moja adresa Srebrenica” i potpredsjednik bh. entiteta Republike Srpske Ramiz Salkić se nadaju kako će CIK još jednom razmotiriti ovu opciju. Na taj način ohrabrili bi ljude da učestvuju u izbornom procesu i korektnim izborima iako više ne žive u Srerebnici iz koje su otišli zbog brojnih malverzacija kojim su svjedočili.

Pročitajte...