Odblokirane konkursne procedure za 500 prosvjetnih radnika: Skupština TK van snage stavila Moratorij na zapošljavanje

Na današnjoj sjednici Skupštine TK – hitnog karaktera van snage je stavljen Zaključak sjednice Skupštine od 15.01.2021. godine prema kojem su bile obustavljene konkursne procedure u svim ministarstvima, upravnim organizacijama, javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Tuzlanski kanton. Podsjećamo, pomenutim zaključkom bila su obustavljena i sva imenovanja direktora, upravnih i nadzornih odbora i sva druga imenovanja, do 31. marta 2021. godine.

Novinarka: Devleta Brkić

Skupština Tuzlanskog kantona na jutros održanoj hitnoj sjednici stavila je van snage Zaključak od 15. januara kojim su obustavljene sve konkursne procedure i zapošljavanja u javnim ustanovama i preduzećima, osim medicinskog osoblja na UKC Tuzla i u Općoj bolnici „Mustafa Beganović“ Gračanica do 31. marta.

– Mi smo imali navedeni Zaključak koji je bio definisan do 31. 03. Obzirom da je formirana Vlada, te da radi u punom kapacitetu, za ovim Zaključkom više nema potrebe. Hitna je sjednica zbog toga što u sistemu obrazovanja imaju neke prepreke, koje smo danas otkočili kako bi školska godina mogla početi u ponedjeljak, kazao je Slađan Ilić, predsjednik Skupštine TK.

Ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković istakao je da ispoštovao Zaključak od 15. januara, te dodao da su konkursne procedure koje su bile započete, danas odblokirane, a odnose se na oko 500 uposlenika u oblasti obrazovanja.

– Želim da naglasim da konkursi za zaposlenje u osnovnim i srednjim školama nisu bili prekinuti, nego su bili obustavljeni dok se ova situacija ne riješi. Današnjim Zaključkom u kome se taj Zaključak stavlja van snage, taj proces je odblokiran, sve normalno kreće u ponedjeljak. U ponedjeljak će škole da objave konačne rangliste. U osnovnim i srednjim školama 107 škola je iskazalo potrebe za zapolenjem. Neke su imale jedno mjesto, neke dva, i po nekoj srednjoj računici to je oko 500 pozicija, dodao je ministar Baraković.

U Opoziciji Skupštine Tuzlanskog kantona, stva su da, današnjim održavanjem hitne sjednice i stavljanjem van snage Zaključka o moratoriju na zapošljavanje skupštinska većina pokazuje da neozbiljno pristupa ovim procesima.

– Ovo samo govori koliko nova koalicija studiozno prilazi problemima, da su obesmislili kompletan ovaj proces. Kada smo govorili da ovaj Zaključak na prethodnim sjednicaama Skupštine nije dobar, na njemu su insistirali i doveli su kanton u blokadu. Danas smo morali imati vanrednu sjednicu da odblokiramo procese u obrazovanju, kazao je Fahrudin Skopljak, zastupnik SDA u Skupštini TK.

Podsjetimo, na sjednici održanoj 15. januara Zaključkom Skupštine obustavljene su sve konkursne procedure u ministarstvima, upravnim organizacijama, javnim preduzećima čiji je vlasnik i osnivač Tuzlanski kanton, osim prijema medicinskog osoblja na UKC-u Tuzla i u Općoj bolnici “Mustafa Beganović” Gračanica. Također, dokinutim zaključkom bila su obustavljena i sva imenovanja direktora, upravnih i nadzornih odbora i sva druga imenovanja, do 31. marta 2021. godine.

(RTVTK)

Pročitajte...