Cormack i Wigemark s liderima bh. političkih partija o Izbornom zakonu

Sastanak predstavnika bosanskohercegovačkih političkih stranaka s ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack i šefom Delegacije Evropske unije (EU) i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Larsom-Gunnarom Wigemarkom počeo je danas u rezidenciji američke ambasadorice, a tema susreta je izmjena Izbornog zakona.

Na sastanak s predstavnicima međunarodne zajednice u BiH došli su predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratske partije (SDP), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Demokratske fronte (DF), Bakir Izetbegović, Nermin Nikšić, Fahrudin Radončić i Željko Komšić.

Ovo je jedan u nizu sastanaka na kojem se pokušava doći do zajedničkog rješenja za izmjene Izbornog zakona kojim bi se osiguralo održavanje općih izbora planiranih za oktobar ove godine te implementacija izbornih rezultata.

Rok za usvajanje izmjena Izbornog zakona u oba Doma Parlamentarne skupštine BiH je maj mjesec, u kojem Centralna izborna komisija (CIK) BiH treba raspisati opće izbore.

Nikšić je uoči sastanka kazao brojnim okupljenim novinarima da su oni spremni za razgovor, ali da očekuju i da ostali pokažu spremnost za dogovor.

Dodao je da bi za njega bilo logično da sastanku prisustvuju lideri svih parlamentarnih stranaka, aludirajući na to da današnjem sastanku ne prisustvuju predstavnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), no podvukao je da sastanak organiziraju predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Za Nikšića je važno da se otvore razgovori o redifiniranju nadležnosti Doma naroda Federalnog parlamenta, koji bi odlučivao samo o vitalnom nacionalnom interesu te onda problem ne bi bio odakle će biti delegati.

– Trenutno je Dom naroda važniji od Predstavničkog doma Federalnog paralamenta te se u pitanje dovodi potreba za postojanjem Predstavničkog doma – pojasnio je Nikšić.

Ostali učesnici sastanka nisu davali izjave prije početka susreta.