Cormack se pridružila učesnicima Marša mira za Srebrenicu

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack pridružila se danas, u mjestu Šušnjari iznad Potočara, učesnicima Marša mira za Srebrenicu, poručivši da je velika čast pridružiti se ljudima koji su preživjeli genocid u Srebrenici, članovima porodica i prijateljima žrtava.

– Četvrti put se pridružujem Maršu mira koji podsjeća na genocid koji se dogodio u Srebrenici i ja sam počastvovana što sam u prilici ovo uraditi – kazala je Cormack novinarima u Šušnjarima.

Naglasila je da Američka ambasada i dalje ostaje posvećena pomaganju porodicama žrtava da pronađu ostatke svojih najmilijih i da nađu smiraj, time što će ih dostojno ukopati.

– I naravno doprinijeti tome da se traži pravda i pravedno suočavanje što se tiče onih koji su počinili ovaj strašni zločin – istakla je Cormack.

U vezi s negiranjem genocida počinjenog u Srebrenici kazala je da Sjedinjene Američke Države stalno pozivaju sve da priznaju i prihvate da se desio genocid.

– Tim priznanjem i prihvatanjem da se kreće prema miru i pomirenju, a SAD priznaju genocid kao zvaničnu, pravnu, međunarodno priznatu činjenicu u međunarodnim sudovima – rekla je Cormack.

Ambasadorica će tradicionalno pješačiti nekoliko kilometara prema Potočarima s učesnicima Marša mira.

Maršu mira u Šušnjarima se pridružio i zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, a u koloni su od ranije i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić i bivši košarkaški reprezentativac BiH Mirza Teletović.

U koloni Marša mira ”Nezuk-Srebrenica 2018” je oko 6.000 učesnika, a na put od sto kilometara krenuli su prije dva dana.

Pročitajte...