Čović i Zvizdić sutra Junckeru uručuju odgovore BiH na Upitnik Evropske komisije

Protokolom je predviđena zajednička fotografija članova Predsjedništva BiH sa zvaničnicima Evropske komisije i to predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom, potpredsjednicom Evropske komisije i visokom predstavnicom za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini i evropskim komesarom za politiku proširenja i susjedstva Johannesom Hahnom.

Nakon toga planirano je održavanje bilateralnog sastanka članova Predsjedništva BiH Dragana Čovića, Mladena Ivanića i Bakira Izetbegovića s predsjednikom Evropske komisije i delegacijom.

Ceremonija predaje odgovora na Upitnik Evropske komisije je u 10:45 sati, a zatim je planirano obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika Evropske komisije.

Junckeru će odgovore na Upitnik Evropske komisije uručiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn uručio je BiH 9. decembra 2016. godine Upitnik Evropske komisije. Ovim je Evropska komisija zvanično započela proces pripreme mišljenja o Zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, koji je predat Vijeću Evropske unije u februaru 2016. godine.

Priprema odgovora na pitanja iz Upitnika bila je najznačajniji izazov za administraciju u Bosni i Hercegovini, imajući u vidu složenost ovog procesa koji osobito karakteriše broj učesnika i institucija sa svih nivoa vlasti čiji je doprinos neophodan kako bi odgovori bili potpuni i jednoobrazni. Odgovori Bosne i Hercegovine odražavaju realno stanje u svim oblastima važnim za proces evropskih integracija i bit će ključni za preporuku Evropske komisije za dobijanje statusa kandidata.

Pročitajte...