Crna Gora predstavila plan: 18. maja otvaranje kafića, plaža, hotela…

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović potvrdio je da Crna Gora planira postepeno popuštati privremene mjere već od 4. maja.

Simović je rekao kako informacije koje dobijaju sa međunarodnih adresa predstavljaju putokaze koji transparentno prikazuju da nije vrijeme za opuštanje i vraćanje uobičajenim navikama.

“Pred nama su dani kada i dalje i do kraja moramo svi bez rezerve slijediti savjete struke. Pred nama je vrijeme u kojem i dalje moramo reagovati brzo i snažno da bismo i dalje sačuvali ono što je najveća vrijednost svake države – zdravlje i životi građana”, kazao je Simović.

U cilju pripreme za ublažavanje mjera, od ponedjeljka će najvjerovatnije biti obavezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima, najavio je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša danas.

Već 4. maja počinje druga faza. Omogućit će se rad prodavnica tekstila, obuće, tehničke robe, građevinskog materijala, zanatskih radnji i servisa, frizerskih i kozmetičkih salona, fitnes centara, knjižara, stomatoloških ordinacija, auto škola, rentakar usluga, muzeja i galerija, i moguće još drugih djetatnosti”, kazao je Simović.

Omogućit će se i odlazak do vikendica u drugim općinama, kao i gradski taksi i lokalni prevoz u općinama u kojima nisu registrovani slučajevi zaraze.

Ako se druga faza savlada kako treba, treća bi trebala početi 18. maja, a ona obuhvata otvaranje restorana, kafića, hotelskih terasa, plažnih barova, plaža i tržnih centara.

Već početkom šestog mjeseca, tačnije 1. juna počinje četvrta faza koja sa sobom donosi uspostavljanje drumskog, željezničkog, plovnog, gradskoj i međugradskog saobraćaja uz odgovarajuće mjere zaštite, prenosi portal Vijesti.

Važna je angažovanost svih građana, kao i ispunjenje šest ključnih ciljeva, naglasio je Simović.

“To su zadržavanje širenja infekcije pod kontrolom, nastavak testiranja i praćenja izolacija i kontakata. Potrebno je voditi pažnju i o zdravstvenim objektima i domovima za stare i drugim ranjivim kategorijama”, kazao je Simović.

RTVTK/klix.ba

Pročitajte...