Vitamin D je važan nutritivni element koji nam je potreban iz više razloga – od zdravlja naših kostiju, preko noktiju, kose, do funkcija mozga i jačanja imuniteta.

Na dnevnom nivou prosječnoj osobi je potrebno oko 15mcg vitamina D. Poslije 70-te godine potreba za istim se u manjoj mjeri povećava.

Naš organizam u suštini ne proizvodi vitamin D, pa je isti potrebno unositi najčešće putem hrane, osim u slučajevima kada smo izloženi sunčevim zracima i kada dolazi do naše lične proizvodnje ovog vitamina. Tokom zimskih mjeseci ili u bilo kom drugom periodu godine, ako duže vrijeme ne izlazite na sunce, vrlo je vjerovatno da patite od nedostatka vitamina D u organizmu, i da isti potajno pati.

Međutim, to ne treba da vas zabrinjava, čak i kada smo u trenutnoj situaciji obavezni da budemo kod kuće, uslijed mjera predustrožnosti. Sunčevi zraci su najpoznatiji ali ne i jedini izvor vitamina D. Kako možemo svom organizmu obezbijediti preko potreban vitamin D, a da ne napuštamo svoj dom?

Sjedite kraj prozora

Možda ne možete napolje ali svakako možete da sjednete kraj otvorenog prozora okrenutog ka Suncu. Na ovaj način ćete svom organizmu obezbijediti vitamin D i svakako popraviti svoje raspoloženje.

Dodatak vitamina D

Jedna od mogućnosti je svakako suplement u vidu dodatka vitamina D. Budući da smo većinu vremena kod kuće i da se u suštini ograničeno hranimo, kvalitetni multivitamini predstavljaju dobar izbor. Šumeće tablete su najjednostavnije rješenje.

Jedite ribu iz konzerve

Konzervirana riba poput tune i lososa predstavlja savršen izbor vitamina D. Odlična je osim toga i zbog činjenice što konzervirana može da stoji u ostavi duži vremenski period.

Upotrijebite lasersku lampu

Ukoliko posjedujete terapijsku lampu sa laserskim zracima, istu možete upotrebiti kako bi nadomjestili neophodnu količinu vitamina D.

Pojačajte konzumaciju mlijeka

Kravlje mlijeko je bogato vitaminom D, ali i sojino i bademovo. Osim mlijeka vitamina D ima u brojnim vrstama jogurta, sira i drugih mliječnih proizvoda.

Sok od narandže

Izvrstan način da se osvježite i dobijete dnevno preporučenu dozu vitamina D.

RTVTK/Faktor