Crveni križ TK obilježava Međunarodni dan prve pomoći

Predstavnici Crvenog križa Tuzlanskog kantonam, najavili su danas aktivnosti u povodu Međunarodnog dana prve pomoći, koji se obilježava svake druge subote u septembru. Tako će u Živinicama i Lukavcu organizovati pokaznu vježbu, odnosno kamp, gdje će biti ukazati kako i kada pružiti prvu pomoć. Prva takva akativnost počineje u subotu u 12,00 sati na trgu Nesib Malkić u Živinicama, istakla je Merima Sarajlić, sekretar CK TK. Međunarodni dan prve pomoći kod nas se obilježava već 21 godinu. A ove, pod motom “ Prva pomoć i sigurnost na cestama”, istakla je Sarajlić.

Poznavanje prve pomoći može spasiti život unesrećenoj osbi. To nije medicinska pomoć, ali može pomoći u pravom trenutku do dolaska ekipa Hitne pomoći, rečeno je danas. Ukazano je na značaj od obuke vozača do pomoći u stanju vremenskih nepogoda, rekao je dr Mensur hadžibeganović, volonter i certificirani instruktor CK TK.

Predstavljene su aktivonsti u vremenu iza nas. Radilo se na obuci vozača motornih vozila, pružala se  pomoć firmama čiji uposlenici žele učiti o pružanju prve pomoći radi sigurnosti na radu. Volonteri, njih 80, bili su uključeni u Marš mira Nezuk -Potočari.Zbog pandemije koronavirusa organizovanih takmičenje u školama nema, pa su za učennike osnovnih i srednjih škola pripremili su promotivni video  – kako pružiti prvu pomoć. Već dvije godine pružaju pomoć migrantima koji dolaze, odnosno, prolaze kroz naš kanton. Organizovana su dva mobilna tima u Tuzli i Kalesiji, volonteri su kako je danas rečeno pručili prvu pomoć za 10.000 migranata, a preko 50 uputili na dalje ljekarske pretrage, naglasio je Abdurahman Aljić, certificirani instruktor CK TK.