U pripremi za sjednicu Skupštine: Zasjedala Komisija za kulturu, sport i mlade

U pripremi za sjednicu Skupštine koja će biti održana 14. septembra danas je zasjedala i Komisija za kulturu, sport i mlade Skupštine Tuzlanskog kantona. Na dnevnom redu bilo je razmatranje nacrta Zakona o kulturi, kao i razmatranje informacije o stanju u oblasti mladih u TK u 2020. godini.

Članovi Komisije za kulturu, sport i mlade Skupštine TK podržali su nacrt Zakona o kulturi. Kako je istaknuto riječ je o Zakonu koji je donesen 1998. godine, zbog čega je bilo nužno pristupiti izmjenama i dopunama ovog zakona.

– Donošenjem ovog Zakona predviđeno je uređenje ove oblasti. Zakon tretira i donošenje ključnog dokumenta “Strategije razvoja kulture na području TK”, zatim finansiranje i sufinansiranje programa i projekata u kulturi. Kroz ovaj Zakon dat je poseban značaj udruženjima građana, umjetnicima, stručnjacima, ali i fizičkim licima iz ove oblasti, kazao je Bahrudin Ahmetagić, predsjednik Komisije.

Na današnjoj sjednici Komisije razmatrana je po prvi put i informacija o stanju u oblasti mladih u TK za 2020. godinu.

Članovi Komisije razmatrali su i inicijativu Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK za učešće u radu Komisije i predsstavnika općinskog, odnosno kantonalnog vijeća mladih. Pomenuta inicijativa upućena je na dalje razmatranje Kolegiju Skupštine TK, budući da zahtjeva izmjenu pravilnika. Također, razmatran je i usvojen Izvještaj o radu Javnog preduzeća RTVTK za 2020. godinu. Podsjetimo, sjednica Skupština TK zakazana je za utorak, 14. septembra, sa početkom u 10,00 sati, u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona u Tuzli.

(RTVTK)