Vakcine protiv koronavirusa u BiH stižu sredinom ovog mjeseca: Da li će biti dovoljno bar za prioritete?

Prva količina ruske vakcine “Sputnjik V” protiv virusa korona stigla je za bosanskohercegovački entietet RS. Nakon višemjesečnog iščekivanja građani Federacije vakcine bi mogli dobiti sredinom ovog mjeseca. Riječ je o vakcinama proizvođača Pfizer i AstraZenec, a koje su dobile dozvolu Svjetske zdravstvene organizacije i Evropske agencije za lijekove. Loša vijest je što prve doze neće biti dovoljne ni za vakcinaciju prioriteta.

Novinarka: Devleta Brkić

– Krenulo je sa promjenama u stomaku. Bilo je malo temeparture, trajalo je nekih 2 sednmice i prošlo je bez ikakvih problema. Bez obzira da li ste niste, da li ste u situaciji da budete u kontaktu ili ne, pridržavajte se svih preporuka koji dobijate od našeg Kriznog štaba TK. Po meni reaguju pravilno i reaguju u pravo vrijeme, kazala nam je prof. dr. med. sci. Vesna Ferković.

dr. Vesna Ferković bila je proferorica na više predmeta iz uže naučne oblasti „Javno zdravstvo“ na Medicinskom fakultetu u Tuzli i dugogodišnji uposlenik Kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo. Godinama je obrazovala one od kojih danas zavisi zdravlje stanovništva, sadašnje djelatnike javnog zdravstva koji uspješno odolijevaju panedmiji. I sama je nedavno prebolovala Kovid. Kao vrhunski profesionalac i kao osoba koja spada u rizičnu skupinu već se prijavila na listu za vakcinaciju, dodajući da svi koji su spadaju u tu skupinu trebaju postupiti isto.

– Vakcina jača imunitet organizma. Preležan COVID jača imunitet organizmu. Prema tome borit ćemo se protiv COVID-a svim mjerama, a vakcinom je najbolje. Postoje neke kontraindikacije, ali one nisu toliko velike da bi čovjek bio u situaciju da odbije vakcinaciju. Ako neko ne želi da se vakcinište on snosi odgovornost za sebe i za svoje najbliže, ističe prof. dr. med. sci. Vesna Ferković.

Vesna, i svi oni koji su na listama uskoro bi mogli biti vakcinisani. Naime, Covax mehanizam konačno bi trebao profunkcionisati. Vakcine bi u BiH trebale stići 15. februara. Prema sada dostupnim informacijama prve doze neće biti dovoljne ni za prioritete. Struka je mišljenja da bi za početak trebalo biti dovoljno za zdravstvene radnike i jedan dio osoba starijih od 65 godina.

– Ovo nam samo potvrđuje da smo ranije trebali misliti o ovome i ne dozvoliti da zavismo samo od Gavi i Covax programa. Trebali smo već u oktobru, novembru imati drugo ili treće rješenje. Sada imamo samo nadu da će to doći u narednom periodu i očekujemo da možemo početi sa vakcinacijom, kazao nam je prim. dr. Bakir Nakaš.

Vakcine su jedino oružje u borbi protiv COVID-19, smatra naš sagovornik, budući da nema lijeka koji bi mogao prevenirati odnosno liječiti ovo oboljenje. Jedini način borbe do sada je pridržavanje higijensko epidemioloških mjera.

– Vakcina nam je ostala jedino oružje sa kojim možemo raspolagati u ovom periodu. To oružje sigurno treba iskoristiti prvenstveno da zaštitimo zdravstvene radnike koji su na prvoj liniji djelovanja protiv COVID-a. Zatim najugroženije grupe, ali i druge koji se bave poslovima kao što su javne službe, ali i svi oni koji su angažovani u svakodnevnom radu, dodaje prim. dr. Nakaš.

Najveći broj vakcina koje će stići u BiH, između 150 i 260 hiljada doza, je proizvođača AstraZeneca za koje Ministarstvo zdravstva Njemačke navodi da nisu učinkovite za populaciju osoba treće životne dobi.

– Ostaje nam da rasporedimo vakcine na način kako možemo da te vakcine budu najdjelotvornije. Imamo i obećanja za Pfizer vakcinu koja bi trebala doći, a koja bi bila učinkovitija za ovu populaciju treće životne dobi, zaključio je Nakaš.

U BiH bi trebalo stići 23.400 doza vakcina proizvođača Pfizer. I dok mi čekamo u našem komšiluku uveliko je počeo proces imunizacije. Srbija je druga zemlja u Evropi po broju vakcinisanih na sto hiljada stanovnika, dok je Hrvatska vakcinisala više od 70 hiljada stanovnika. Prema mišljenju primariusa Bakira Nakaša u našem slučaju zakazala je država, i svi oni koji su bili nadležni i odgovorni za nabavku vakcina.

(RTVTK)