Dan državnosti BiH obilježen u Tuzli ispred Društvenog doma Kreka

Povodom 25. novembra, Dana Državnosti BiH,  članovi Gradskog vijeća Tuzla i delegacija Gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem, odali su počast i položili cvijeće na spomen obilježjima poginulim borcima i braniocima BiH i Tuzle, narodnim herojima, zlatnim ljiljanima i civilnim žrtvama rata na Slanoj Banji. Ovom prilikom istakli su važnost obilježavanja ovog značajnog datuma i očuvanju mira u BiH, koja je još od Drugog svjetskog rata jedna od najvećih antifašističkih zemalja u svijetu.

“Naša poruka sa današnjeg obilježavanja je da pozivamo susjedne zemlje da se trude da poštuju avnojevske granice BiH baš onoliko koliko poštuju svoje granice i ako svi mi na prostoru bivše Jugoslavije brinemo o svim avnojevskim granicama mi brinemo o zajedničkim temeljima na osnovu kojeg smo dobili međunarodno priznanje. Ako bi se narušile avnojevske granice BiH onda bi došlo do domino efekta, onda bi bile sporne i narušene svačije avnojevske granice”, istakao je Jasmin Imamović gradonačelnik Tuzle.

“Današnjim oblježavanjem ovog značajnog historijskog datuma dajemo počast svima koji su se izborili da naša zemlja dobije potvrdu svoje viševjekovne državnosti koja seže još iz vremena srednjeg vijeka u vrijeme Kulina bana i prvog bosanskog kralja Tvrtka 1. Kotromanića. Nažalost živimo u vremenu kada neki pokušavaju da ospore državnost naše zemlje ali brojni dokazi još od prahistorije pa sve do danas svjedoče o tome da naša zemlja ima svoje duboke  korijene u državnosti”, rekla je Nataša Perić predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla.

Centralni događaj obilježavajna današnjeg značajnog datuma bilo je otvaranje Društvenog doma Kreka. Vrijednost radova iznosila je 530 hiljada KM. 450 hiljada izdvojeno je iz Budžeta grada, dok je 80 hiljada KM obezbijedila Vlada kantona Sarajevo.  Gradonačelnik Tuzle uručio je ključeve mještanima Kreke koji nisu krili zadovoljstvo novim objektom u njihovoj mjesnoj zajednici.

“Tu će biti sjedište mjesne zajednice, tu će biti sjedište udruženja Krečana, tu će biti ambulanta Doma zdravlja i jedna dobra sala za različite manifestacije u kojima će biti stalna postavka vezana za Husinsku bunu i vezana za historijat Kreke. Tako da dobijamo jedan dobar društveni, kulturni i zdravstveni prostor”, naglasio je Jasmin Imamović gradonačelnik Tuzle.

Podsjećamo, rekonstrukcija nekadašanjeg Partizana u Kreki počela je 15. maja 2020. godine. Danas, 18 mjeseci kasnije, svi stanovnici Kreke, ali i drugih mjesnih zajednica Tuzle moći će se družiti sa svojim prijateljima i  uživati u brojnim kulturnim  i sportrskim dešavanjima u ovom tuzlanskom naselju.

“Ovaj objekat je važan jer ono što gravitira prema najvećoj mjesnoj zajednici nije  imalo nikakav javni objekat. Ovdje se vraća sport , kultura, razne druge stvari i vani sport. Značaj mjesta je da ljudi imaju da se okupe, da se viđaju, druže, zabavljaju, bave sportom, bave kulturom”, istakao je Derviš Čičko  predsjednik Upravnog odbora UG “Kreka”.

Na današnji dan važno je prisjetiti se svih onih koji su dali svoje živote za svoju domovinu. BiH će uvijek postojati sa tačno utvrđenim granicama koje niko ne može osporiti, poručeno je na današnjoj ceremoniji obilježavanja Dana državnosti BiH u Tuzli.

Pročitajte...