Delegacija Pokreta demokratske akcije obišla mezar Sulejmana Tihića povodom Dana državnosti BiH

Prije 7 godina preminuo je Sulejman Tihić bivši član Predsjedništva BiH. Povodom obilježavanja današnjeg značajnog praznika, delegacija Pokreta demokratske akcije odala mu je počast i položila cvijeće na njegov mezar u Bosanskom Šamcu. Kako ističe Sulejmanov sin Anvar ponosan je na sve što je njegov otac za  života učinio, a zahvalan je današnjoj delegaciji na posjeti i sjećanju na njegovog oca.

“Svojom politikom dijaloga, kompromisa  sa svim političkim predstavnicima i svim narodima u BiH pravio je jedne relaksirajuće odnose i to je čak svojevremeno prepoznao i sadašnji predsjednik SAD-a  Biden koji ga je pohvalio i istakao da je on pozitivan primjer političara u BiH i pozvao sve političare da se ugledaju na njega.Nažalost moram istaći da je prošlo više od 7 godina od njegove smrti a danas nijedna ulica, nijedna ustanova u BiH ne nosi njegovo ime, pa se nadam da će u budućnsoti neko skupiti hrabrosti da pokrene to pitanje”, istakao jeAnvar Tihić.

Prilikom današnje posjete svi prisutni složili su se da je bivši član predsjedništva kontinuirano radio na održavanju stabilne BiH i jačanju državnih institucija. Njih čak 60 prešlo je sa entitetskog na državni nivo, a pojedine nisu ni postojale prije njegovog predsjedničkog mandata.

“Mnogo mi je drago i velika čast i zadovoljstvo što sam danas prisutan povodom obilježavanja Dana državnosti BiH  ovdje u Šamcu na mezarju Sulejmana Tihića, čovjeka za kojeg je utvrđeno da je dao veliki doprinos u stvaranju svih predispozicija da zemlja u kojoj živimo bude u potpunosti sa suverenitetom, integritetom i svim ostalim jedna čvrsta i stamena država”, rekao je Midhat Dobrnjić ministar unutrašnjih poslova TK.

“Građani BiH su još prije 78 godina odlučili da BiH bude jedinstvena i nedjeljiva država. Takav je bio predsjednik rahmetli Sulejman Tihić koji je svojom odanošću i požrtvovanosti BiH zalagao se za kompromis, dijalog i interes države kao i da svi njeni građani bez obzira na kojoj teritoriji živjeli u BiH  budu jednaki i slobodni”, naglasio jeSamir Imamović generalni sekretar PDA.

Ovom posjetom i činom delegacija Pokreta demokratske akcije svim stanovnicima BiH čestitala je  Dan državnosti BiH uz poruku da je važno čuvati teritorijalni integritet BiH, kao i konitnuirano raditi na stvaranju kvalitetnijih uslova za život svim stanovnicima.

Pročitajte...