Dan Grada: Željko Komšić postao počasni građanin Živinica

Živinice obilježavaju Dan grada. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, boravio je danas u Živinicama, gdje mu je, odlukom Gradskog vijeća, uručeno najveće priznanje grada “Počasni građanin grada Živinice”. Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković, istakao je zahvalnost gospodinu Komšiću za podršku u infrastrukturnim projektima od vitalnog značaja za Živinice.

Novinar: Devleta Brkić

Na današnji dan prije 61 godinu utvrđena je teritorija Živinica čije granice nisu mijenjane do danas. Svečanom obilježavanju Dana grada prisustovao je član Predsjedništva BiH, Željko Komšić kojem je uručeno priznanje Počasnog građanina. Gradonačelnik Samir Kamenjaković izrazio je zahvalnost Komšiću za podršku u infrastrukturnim projektima.

– Kada govorimo o emotivnim stvarima ovdje su donesene zaista emotivne odluke, politička nije niujednom momentu. Želim posebno istaći i onu tehničku dimenziju ove odluke. Priznanje smo uručili, Željku Komšiću kao članu Predsjedništva, i čovjeku koji je bio u direktnom kontaktu sa Gradom Živinice, gdje smo uspijeli u konekcijama sa gospodinom Komšićem dobiti i ubrzanu proceduru za jedan veliki projekat za Grad, pa sigurno i za cijelu regiju TK, i možda za FBiH a to je izgradnja deponije u Živinicama, kazao je Samir Kamenjaković, gradonačelnik Grada Živinice.

Član Predjedništva BiH Željko Komšić zahvalio je gradonačelniku i građanima Živinica na ukazanom povjerenju, koje u narednom periodu mora opravdati.

– Naravno da je velika čast u Gradu koji je i tokom agresije i odbrane BiH imao neke od najslavnijih jedinica Armije RBiH. Gradu koji je uspio da sačuva tu toleranciju, multietnički život. Gradu koji je slika kakva bi BiH trebala da bude. Gradu koji po meni, danas, ima rukovodstvo koje definitivno zna šta hoće i kuda treba ova gradska zajednica da ide, istakao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

Obilježavanju Dana Grada Živinice prisustvovao je i premijer TK Denijal Tulumović, koji je istakao da je posebno zadovoljstvo što je jedan od Zlatnih ljiljana Armije RBiH danas dobio priznanje Grada Živinice.

– Grada koji je u prethodnom oslobodilačkom ratu pokazao sa svojim jedinicama da njeguje i baštini međuetničku dobru suradnju. Grada u kojem nije bilo ratnih zločina, Grada koji je BiH u malom, naglasio je premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović.

Grad Živinice po prvi put u svojoj historiji ima budžetski višak od čak 1,2 miliona KM. Pored ostvarenog suficita budžet je u potpunosti i realizovan, na što je posebno ponosan prvi čovjek Grada.

– Da smo izgradili poslovnu zonu u koju je uloženo 70 miliona, da smo imali 1300 ljudi koji su dobili posao. Na jedan poseban način pokušavamo urediti Grad kada je u pitanju kulturološki dio, i evo sada mogu kazati da će Živinice možda jedine u BiH imati ljetnu scenu koja će biti otvorena u potpunosti i prihvatljiva za velikee manifetsavije, dodao je gradonačelnik Kamenjaković.

– Budžet je podignut za 7 miliona maraka. Grad je zaposlsio preko 1000 novih radnika, što sve govori kakva je politika Gradskog vijeća i Uprave da smo zasita stvorili preduslove da Grad Živinice bude poželjen za življenje, kazao je Nail Jusić, predsjedavajući GV Živinice.

Zbog trenutne epidemiološke situacije izazvane koronavirusom program obilježavanja nije mogao biti u potpunosti realizovan. Prije uručenja priznanja “Počasni građanin grada Živinice” delegacije su položile cvijeće na Partizanskom spomen obilježju, te Centralnom spomen obilježju u parku Bosanskih branilaca.

(RTVTK)

Pročitajte...