Dan penzionera FBiH u znaku borbe za bolji položaj

Danas je Dan penzionera FBiH, koji ova kategorija društva dočekuje u krajnje nezavidnom položaju. Troškovi života sve veći, a penzije ne rastu. Teško je da ima razloga za slavlje, ali su ovdašnji penzioneri ipak održali svećanu sjednicu na kojoj su ukazali na težak položaj u kojem žive.

Razloga za slavlje penzioneri u Federaciji nemaju. Penzija, za koju su uredno radili cijeli radni vijek, jedva pokriva osnovne ljudske potrebe. Većina ih je na granici egzistencije. Dan penzinera ustanovljen je, i u Federaciji se obilježava u znak sjećanja na dva preotesta, kaže za RTV TK Haso Halilović, predsjednik Saveza udruženja penzionera TK. Podsjećajući na dva protesta od kojih je jedan održan  1998. godine  zbog smanjenja penzija za 50 posto na koje je izašlo preko 100 hiljada penzionera te na proteste iz 2017. na kojem je bilo preko 20 hiljada penzionera, Haso Halilović ukazuje na današnji težak položaj. On kaže da su posljednji protesti izrodili novi Zakon o PIO koji je u primjeni od 1. marta 2018. i da je ovaj Zakon ulio nadu da će doći do poboljšanja stausa penzionera i povećanja penzija. Bolji položaj i život dostojan čovjeka  penzioneri čekaju i dan danas, kaže Halilović. Posebna stagnacija se bilježi u pandemijskim godinama.

“U 2021. godini nismo imali ni usklađivanja niti vanrednog povećanja. Mi smo izričiti kao Savez penzinera FBiH da tražimo jednokratno povećanje penzija za 10 posto izuzev najvećih, i to je rok Vladi  i Parlamentu do Nove godine. Mi želimo da u 2022. godinu uđemo sa uvećanim penzijama kako bi u 2022. godini u skladi sa Zakonom došlo do usklađivanja penzija sa rastom troškova života. Svjedoci smo da su troškovi života  porasli za 30 posto”, kaže Halilović.

U TK oko 72 hiljade penzionera od kojih većina jedva spaja kraj s krajem. Polovina ih prima minimalnu penziju koja iznosi oko 380 maraka.

Tražimo do parlamentaraca i od Vlade da nas shvate ozbiljno kako ne bismo bioli prinuđeni koristiti demokratke alate koji su nam na raspolaganju. U Federaciji je preko 430 hiljada penzinera, od čega preko 70 posto njih prima penziju do 500 maraka. Ako se poredimo sa zemljama okruženja – Hrvatska ima skoro tri naše penzije, Crna Gora jednu i po, a od Zapadnih zemalja Njemačku koja ima šest naših penzija, češka tri…jasno je u kakvom su položaju penzioneri u Federaciji”, kaže Halilović.

Sasvim je jasno u kakvom položaju penzioneri žive, ili bolje reći preživljavaju. Nada u njihovo, ali i naše bolje sutra ne smije biti izgovor da ih mirno pratimo i ispraćamo. Penzija nas sve čeka, ali kakva?   Važno je da se unaprijedi položaj penzionera, te ojača penzioni sistem.

RTV TK

 

Pročitajte...