Krizni štab TK: Od 38 smrtnih ishoda u TK većina nevakcinisana

Čak 14 osoba u TK preminulo je za samo tri dana iza nas, među kojima je troje mlađih koji nisu imali prethodna oboljenja, niti su bili vakcinisani. Kantonalnni Krizni štab prošle sedmice  je uveo restriktivnije epidemiološke mjere, te zadužio inspekciju i policiju na kontrolu poštivanja. Uz apel na masovniju vakcinaciju, zasjedalo je danas i Koordinaciono tijelo za praćenje pandemije Vlade TK.

Trend pogoršanja epidemiološke situacije ilustruje podatak da su od 14 smrtnih ishoda od posljedica koronavirusa, koliko je na području Tuzlanskog kantona registrovano tokom protekla 3 dana, tri bile nevakcinisane mlade osobe, koje nisu imale drugih oboljenja, rečeno je na današnjem sastanku Koordinacionog tijela Vlade TK. Prema riječima ministra za zdravstvo TK Bože Jurića karakteristika ovog talasa korona virusa je brzo napredovanje oboljenja, a smrtni ishod se može prevenirati vakcinacijom, saglasni su stručnjaci.

Sve slabiji odziv na vakcinaciju kao i nepoštivanje mjera koje su poduzete protiv pandemije COVID-19, doprinose alarmantnom pogoršanju stanja.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije Krizni štab TK uveo je restriktivnije mjere koje će pratiti pojačano prisustvo inspekcijske i policijske kontrole na terenu. Na 30 je smanjen broj osoba u zatvorenom i 50 na otvorenom prostoru.

Predstavnici policije i inspekcija tokom kontrole provođenja propisanih higijensko-epidemioloških mjera istaknuli su zabrinjavajući odnos vlasnika ali i posjetilaca nekih ugostiteljskih objekata. Posebno obeshrabrujuća, naglašeno je, bila je situacija kada su u jednom od ugostiteljskih objekata legitimisali gotovo 400 osoba.  Zbog toga će kontrole biti dosljednije.

Prema riječima ministra za zdravstvo TK Bože Jurića evidentan je porast parametara u svim oblastima a u posljedjih sedam dana još 727 osoba pozitivno je na COVID-19 od 2677 testiranih, dok je 38 smrtnih slučajeva. Epidemiološki podaci prezentovani ovom prilikom, prema mišljenju v.d. direktorice Zavoda za javno zdravstvo TK Maide Mulić, ukazuju na opasnost nekontrolisanog prijenosa bolesti. Prema mišljenju direktorice Mulić potreban je nadzor nad djecom koja dolaze u obdaništa a zbog početka nastave na fakultetima za očekivati je pogoršanje epidemiološke situacije.

RTV TK

 

Pročitajte...