Istraživanje o stavovima društva na temu djece rođene zbog rata

Udruženje “Zaboravljena djeca rata” provodi istraživanje koje ima za cilj ispitati stavove društva na temu djece rođene zbog rata i žena preživjelih.

Istraživanje će omogućiti uvid u realno stanje rasta i razvoja vidljivosti korisnika, kao i stavovi građana o motivima koji vladaju kada su u pitanju preživjele, koje će omogućiti evidentiranje direktne poveznice sa djecom rođenom zbog rata kako bi se utvrdilo da li se dešava transfer negativnih stavova o preživjelim prema djeci rođenoj zbog rata.

U bosanskohercegovačkom kontekstu, ta kategorija obuhvata djecu čiji su očevi bili: vojnici-pripadnici suprostavljene vojske, tj. druge etno-nacionalne grupe u odnosu na grupu kojoj je pripadala majka (roditelji pripadnici ranije zaraćenih, tzv. neprijateljskih strana); zatim pripadnici stacionarnih / mirovnih snaga (UNPROFOR, IFOR, SFOR i sl.) ili djelatnici stranih humanitarnih misija, a majke lokalne žene, navode iz Udruženja “Zaboravljena djeca rata”.

Ističu da “ukoliko mediji u svojim sadržajima podstiču netrpeljivost i neravnopravnost važnu ulogu u suprostavaljanju takvim medijskim praksama imaju ne samo institucije koje reguliraju rad medija nego i sami građani”.

– Nažalost, živimo u državi čiji je obrazovni sistem politički i etnički obojen i da bi građani imali dovoljno saznanja o tome što je diskriminacija i kršenje principa jednakog postupanja, da bi dobili podsticaj da se aktivno uključe u javnu raspravu o tom društvenom problemu i zahtijevaju djelotvornost nadležnih institucija, važnu ulogu igraju mediji i način kako izvještavaju u diskriminaciji i mogućnostima za njeno suzbijanje – stoji u saopćenju.

Iz Udruženja poručuju da “mediji mogu širiti saznanja o neprihvatljivim praksama i slučajevima diskriminacije, dati glas žrtvama diskriminacije, tražiti odgovore i time podstaći nadležne službe da rade svoj posao”.

Pročitajte...