Dodjela priznanja ”Zmajevo srce” 2. oktobra na Trgu slobode u Tuzli

U Tuzli će i ove godine biti dodijeljene nagrade “Zmajevo srce”. Na Dan oslobođenja Tuzle, 2. oktobra, svečanost će biti organizirana na Trgu slobode u Tuzli. Već se zna ko će ponijeti priznanja.

Odlučeno je da priznanja dobije veliki broj uglednih građanki i građana Tuzle i cijele BiH ali i pet uspješnih, mladih žena, jer je svaka dala nemjerljiv doprinos u svojoj oblasti.

Podsjetimo na njihove biografije i doprinose. To su:

  1. prof. dr. Maida Mulić – Šećerbegović, primarijus, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.
  2. doc. dr. med. sc. Lara Dizdarević – Hudić, specijalista interne medicine, subspecijalista kardiolgije, predsjednica Radne grupe za srčanu insuficijenciju Udruženja kardiologa u BiH, Fellow Evropskog Udruženja srčane insuficijencije (HFA).
  3. Rusejla Halilović, predstavnica privredno-ekonomskog sektora dolazi iz žile kucavice privrede BiH, uposlenica Željeznica Federacije BiH, humanistkinja i borac za prava veterana rata i mladih.
  4. mr. med. sci. Ivana Iveljić, specijalista interne medicine, šefica Odjeljenja zac endovaskularnu angiologiju UKC Tuzla.
  5. doc. dr. Selma Sijerčić, primarijus specijalista anesteziologije sa reanimatologijom na UKC Tuzla.

Organizator dugogodišnje manifestacije je Udruženje građana ”Zmajevo srce”, a u konkurenciji se uvijek nađu ugledne građanke i građani iz cijele BiH.

Osnovni kriterij za nominaciju i dodjelu priznanja jesu rezultati koje su kandidati / kandidatkinje ostvarili u prethodnoj godini, kao i djela iz svih sfera života. Prošla godina je bila u znaku borbe sa COVID-om i pokazala je sve anomalije sistema i države u kojoj živimo, navode organizatori. Početkom jula ove godine dobitnice priznanja posjetile su Potočare gdje su se sastale sa Majkama Srebrenice. Počast će odati i žrtvama na Kapiji u svojoj Tuzli 2. oktobra tu će  zajedno položiti cvijeće, fatihom i minutom šutnje podsjetiti se na najtežu ”tuzlansku ranu” novije povijesti.

Zanimljivo je da se lično poznaju i da su jedna drugoj podrška, kao što su podrška i svima kojima je njihova pomoć potrebna. Ostaje njihova poruka ne samo damama, već svima koji se bore za svoju ulogu u društvu, a ona je citat bivše američke državne tajnice, Madeleine Albright koja kaže:
“Ako hoćete da se o nečemu razgovara, pozovite muškarce; ako želite da se nešto napravi, pozovite žene”.

Priznanja će biti dodijeljena pod motom ”Najbolji među najboljima”, a osim svečanog uručena nagrada biće organiziran i bogat zabavni program.

(Saopštenje)