U Tuzli promovisane dvije knjige profesorice Enise Gološ iz Mostara

U Tuzli su sinoć promovisane dvije knjige autorice Enise Gološ. Profesorica Gološ dugogodišnja je prosvjetna radnica iz Mostara, koja je u svoje knjige pretočila bogato iskustvo i rezultate praktičnog i naučno-istraživačkog rada na polju književnosti i metodike u nastavi.

Knjiga Teorija i praksa u nastavnom procesu plod je dugogodišnjeg rada u učionici i na Univerzitetu, ali i rezultat niza projekata u kojima je profesorica Gološ učestvovala. U knjizi su primjeri priprema za izvođenje časova, upute u medologiju izrade maturskih radova, promišljanja profesorice Gološ o uticaju sadržaja lektire na kvalitet života srednjoškolaca. S obzirom na činjenicu da već niz godina obavlja i funkciju direktorice Pedagoškog zavoda u Mostaru u ovoj knjizi objavila je i dio svojih iskustava o tome šta se očekuje od menadžera 21. stoljeća u obrazovanju.

„Odvažila sam se da objavim prvu svoju pripremu, obrađenu nastavnu jedinicu, nakon što sam prošla projekat Obrazovanje za mir. To su ustvari bile neke inovacije, meni specifične i zanimljive, jer u tom periodu 2002. godine govorili smo već o željenim rezultatima, o nekakvom dizajnu lekcija, potom smo govorili o kritičkom mišljenju. Dakle, u ovoj knjizi su sabrani rezultati  projekata u kojima sam ja učestvovala, a vezani su za metodiku“ ističe autorica Gološ.

Prosvjetni radnici su ti koji najviše pišu i svaki put iznova se preispituju u svom radu. No, nažalost, vrlo rijetko se odvaže da svoje pisanje i objave, istakla je sinoć profesorica Gološ. Zbog toga je, baš kao i promotorica ove knjige profesorica Azra Mujkanović, izrazila nadu da će potaknuti neke od kolega da krenu njenim putem.

„Moram kazati da u mojoj knjizi pored mog imena su imena mojih kolega  koje sam stalno motivisala iz nastave da budu dijelom onoga što je jako važno nastavnicima. To znači da napuste onu čahuru u kojoj se osjećaju sigurno, da izađu i da se predstave  javnosti sa svojim radovima. To puno znači mladim nastavnicima jer oni zapravo na taj način uče“ ističe autorica Gološ.

Uz metodiku, profesionalna ljubav profesorice Gološ je i ekspresivna leksika. Najviše istraživanja na tom polju radila je na djelima jednog od naših najznačajnijih književnika Hamze Hume. Tako je i nastalo djelo Ekspresivna leksika u Huminom djelu, koja donosi obilje dijalektizama, regionalizama, lokalizama, koje je još uvaženi profesor Peco davno nazvao hercegovizmima.

„Dakle jedna slika mostarskoga govora, ali ne samo govora te mostarske kotline, nego još šire, govora neretvanske kotline, odnosno govora Neretljana. Tako da nam pruža jezičnu sliku prostora ili kako to danas u lingvistici se četo naziva, jezična slika ili krajobraz Hercegovine“ istakla je sinoć profesorica Indira Šabić, promotorica knjige Ekspresivna lesksika u Huminom djelu.

Promociju knjiga profesorice Enise Gološ sinoć je u Tuzli, u Međunarodnoj galeriji portreta, organizovao Centar za kulturu Tuzla.

Pročitajte...