Dom naroda Parlamenta FBiH prihvatio Nacrt zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji BiH

U obrtima u Federaciji BiH prošle godine je bilo zaposleno gotovo 48 000 osoba, a ove godine je evidentirano gotovo 57 000 uposlenih. Ovo povećanje od oko 9 000, ukazuje na to da su velike mogućnosti zapošljavanja u obrtu, zaključeno je na sastanku predstavnika kantonalnih i Obrtničke komore Federacije BiH, sa predstavnicima Federalne vlade, održanom ove sedmice u Sarajevu. Na potencijal ovog sektora također su ukazali predstavnici Obrtničke komore Tuzlanskog kantona. U Tuzlanskom kantonu je registrovano više od 11 000 obrtnika, najviše u oblasti trgovine i drvoprerade. Prema broju obrtnika, Tuzlanski kanton prednjači u Federaciji BiH.Novi zakon o obrtu i srodnim djelatnostima upućen je u parlamentarnu proceduru. Trebao bi pojednostaviti i ubrzati proceduru registracije obrta. Obrtnici su također uputili primjedbe koje se odnose na uvoz, izvoz, školsku spremu, bolovanje i druge probleme.
„Obrtnik nema pravo uvoza/izvoza,ali se nadamo da će se ovim zakonom to promijeniti. Također,obrtnik nema platu, obračunavaju se doprinosi. Zamislite da još plaća porez na dohodak koji ne prima. To je apsurdno, ali tako je do sada bilo u zakonu“, rekao je Nedžad Nuhanović, predsjednik Obrtničke komore TK.
Obrtnici očekuju da će novi Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima FBiH dosta toga poboljšati, a eventualne nedostatke dodatno ispravljati u toku predstojećih javnih rasprava. Također, u pripremi je i baza podataka svih obrtnika po djelatnostima, kako bi imali bolji uvid gdje su problemi i lakše ih rješavali.

Pročitajte...