Održana konstituirajuća i prva hitna sjednica GV Srebrenik

U Srebreniku je održana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća na kojoj je izabrano novo rukovodstvo. Potom je održana i hitna sjednica Gradskog vijeća na kojoj je usvojen Prijedlog odluke o privremenom finansiranju grada Srebrenik za prva tri mjeseca ove godine. Radi se o četvrtini novčanih sredstava prošlogodišnjeg budžeta grada Srebrenika.

Autor: Dino Dropić

Četverogodišnji mandat u GV Srebrenik danas je preuzelo 29 vijećnika i vijećnica. Za predsjedavajućeg ovog Vijeća izabran je  Mato Matijević iz redova Hrvatske demokratske zajednice. Matijević je ovim imenovanjem bio posebno zadovoljan jer  dolazi iz  hrvatskog naroda. Naglašava da je ovim uvažen i Ustav BiH.

“Stoga sam jako zadovoljan i sretan današnjom odlukom. U radu gradskog vijeća očekujem da ćemo skupa svi i predsjednička vlast zajednosa gradonačelnikom i njegovom ekipom raditi na boljitku svih građana gradskog područja Srebrenik, istakao je Mato Matijević predsjedavajući GV Srebrenik.

 Vijećnici GV Srebrenik održali su i 1. hitnu sjednicu, na kojoj je jednoglasno prihvaćena Odluka o privremenom finansiranju Srebrenika za prvo tromjesječje. tekuće godine.

 “Nije donešen budžet grada Srebrenika stoga je bilo potrebno donijeti odluku o žurnom finansiranju za prva 3 mjeseca. Ona ne mijenja ništa, vezana je za budžet prošle godine. Radi se o  odluci koja je inače ustaljena. Donosi se kad se ne donese budžet na vrijeme. Mi se nadamo da će do kraja 3. mjeseca biti donesen budžet u redovnoj proceduri. Mislim da smo danas imali obavezu da ne blokiramo život u općini Srebrenik”, rekao je Matijević.

 Odluka o privremenom finansiranju veže se za prvi kvartal 2020. godine. Budući da je prošlogodišnji budžet Grada Srebrenika iznosio 20 miliona KM,  za ovu namjenu, privremenog finansiranja  u prva tri mjeseca 2021. godine, biće izdvojeno oko 5 miliona KM.

Pročitajte...