Drvni sektor BiH bilježi rast izvoza namještaja

Drvni sektor Bosne i Hercegovine bilježi porast izvoza namještaja ali i pad izvoza ostalih drvnih sortimenata. Iz kantonalne Privredne komore Tuzla ističu da je glavni razlog porasta izvoza nagli skok potražnje za namještajem iz Bosne I Hercegovine. U prošloj godini najviše su se izvozile spavaće sobe i kuhinje.

Proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata jedna je od razvijenih industrijskih grana u našoj državi. Prema riječima Suada Selimović iz kantonalne Privredne komore Tuzla, ova industrijska grana posluje u suficitu te samim tim predstavlja jednu od najpozitivnijih privrednih grana u Bosni i Hercegovini. U prošloj godini zbog pandemije korona virusa došlo je do pada izvoza parketa i ostalog profilnog drveta kao i preko 20 odsto proizvoda šumarstva, dodaje Selimović.

Ovdje kada posmatramo tržište vidimo da se na svjetskom tržištu desilo da je značajan porast potražnje montažnih kuća, i one firme u BIH koje su radile taj prizvodni program imale su zabilježen porast izvoza, porast tog izvoza montažnih kuća je preko 27 odsto, te građevinske stolarije,što znači da ponovo ide trend drvene građevinske stolarije u odnosu na pvc stolariju.

U 2020. godini zabilježen je pad izvoza proizvoda od drveta u Crnu Goru, Kinu i Ameriku ističe Selimović.

Najznačajnija naša tržišta su svakako Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka i imamo značajan porast izvoza u Tursku. To je sigurno neko novo tržište na kome bi trebalo više raditi i kada je u pitanju promocija i prezentacija naše drvne industrije.Naravno da tu treba više raditi na  promociji finalnih proizvoda odnosno namještaj jer ove godine smo imali zabilježen porast izvoza kada su u pitanju spavaće sobe, kuhinje.

Prema riječima Ramiza Grapkića jedan od glavnih razloga porasta potražnje namještaja na tržištu Evrope je pandemija korona virusa. Zbog ograničenog kretanja mnogi stanovnici nisu mogli iskoristit godišnje odmore, te su sredstava predviđana za odmore preusmjerili u nabavku novog namještaja, dodaje on.

Ljudi ne mogu da hodaju da idu u salone da posjećuju itd. I uglavnom je intenzivan rast internetske prodaje namještaja. To je svakako pogodovalo izvoznicima iz BIH koji su uglavnom svi pretrpani nalozima, kako ovi što rade namještaj iz masivnog drveta tako i ovi koji rade tapetarski. Znači jednostavno potražnja za proizvodima od drveta je veća sigurno od 2 do 3 puta nego što naše firme mogu odgovoriti.

Kada je u pitanju izvoz daske i ostalih drvnih sortimenta došlo je do pada izvoza. Razlog tog pada je da su tržišta poput Kine, Egipta i  arapskih zemalja znatno samanjile uvoz drvnih sortimenata iz naše zemlje. Kada se sve sabere i oduzme Bosna I Hercegovina bilježi porast izvoza namještaja ali i pad izvoza kada se posmatra drvna industrija u cjelini rekao je Ramiz Grapkić.

 

Pročitajte...