Vjetroelekratrana Podveležje proizvela probne kilovate struje

Bosna i Hercegovina trenutno ima tri vjetroelektrane vrijedne više od 400 miliona maraka, koje godišnje proizvedu električne energije kao oko 150 malih hidroelektrana. Dvije vjetroelektrane rade na području Tomislavgrada, a treća koja je na platou Podveležja iznad Mostara uskoro počinje s radom, a prve probne kilovate već je proizvela ovih dana.

Izvođač radova Konzorcij Siemens u narednom periodu sukcesivno će ispitivati funkcionalnost i preostalih agregata, najavljeno je iz Elektroprivrede BiH. Instaliran je i djelimično testiran Sistem nadzora i upravljanja, koji predstavlja krovni sistem Vjetroparka i omogućava potpuni daljinski nadzor i upravljanje Vjetroparkom Podveležje iz Dispečerskog centra za upravljanje proizvodnjom Elektroprivrede BiH lociranog u Sarajevu. Vjetropark Podveležje prvi je veliki elektroenergetski objekat u zadnjih 30 godina, istakao je Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije JP Elektroprivreda BiH, gostujući u Dnevniku  RTV TK.

Vjetropark na Podveležju svakog dana proizvodi sve više električne energije. Do sada je u operativnom radu 6 vjetroagregata, od ukupno 15. Mislimo da ćemo do sredine februara pustiti sve vjetroagregate u rad i nakon toga preći na probni rad VE na Podveležju – naglašava Salkić.

Vjetroelektrana Podveležje instalisane snage 48 MW s godišnjom proizvodnjom 130 GWh električne energije prvi je vjetropark JP Elektroprivreda BiH i predstavlja doprinos kompanije opredjeljenju EU za povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Od tri vjetroelektrane, dvije su u vlasništvu države, a jedna u privatnom posjedu i građene su uglavnom kreditnim sredstvima Njemačke razvojne banke. Same će se isplatiti za 13 godina. Prema dostupnim podacima jedna je u izgradnji i tri su u fazi planiranja.

Mi smo se u ovom trenutku opredjelili da širimo vjetropark na Podveležju, da pravimo jedan novi na Vlašiću, te da razvijamo jedan kod Konjica i sve su to planinski krajevi – dodaje Salkić.

Na platou Podveležja u oktobru prošle godine montiran je prvi od 15 vjetroagregata vjetroparka. Svaki vjetroagregat sastoji se od tornja sa četiri segmenta dužine od 14 do 29 metara, gondole sa glavčinom i tri lopatice. Ukupna težina segmenata tornja viša je od 211 tona, dok gondola i glavčina teže 113 tona. Svaka pojedinačna lopatica duga je 55 metara i teška 11,5 tona, saopćeno je iz “Elektroprivrede BiH”.

 

Pročitajte...