Džaferović: Bilo koje pitanje da se pokuša izvući, narušava Dejton

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović osudio je večeras izjave koje je posljednjih nekoliko dana izrekao predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik, kao i postupak postavljanja zastave bh. entiteta Republika Srpska prilikom današnje ceremonije predaje akreditivnih pisama u zgradi Predsjedništva BiH.

Na vanrednoj konferenciji za novinare Džaferović je pozvao na razumno ponašanje, na poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma u cjelini.

– Ako se Dodik, i politike slične toj politici, nastave ovako ponašati doći će u pitanje Dejton. Tad dolazi u pitanje sve. Jedino neće biti dovedena u pitanje država Bosna i Hercegovina. Ona je postojala i prije Dejtonskog mirovnog sporazuma – naglasio je.

Dejton se, kaže, mora provoditi kao paket. Bilo koje pitanje da se pokuša izvući i samostalno posmatrati, narušava Dejtonski mirovni sporazum, ‘narušava Dejtonsku ravnotežu i onda se sve dovodi u pitanje’.

– Dio Dejtona su i entiteti i stranci sudije u Ustavnom sudu i visoko predstavnik. Sve je to Dejton – naglasio je.

Član bh. Predsjedništva Šefik Džaferović kazao je večeras i to da je od Sekretarijata i Službe za protokol i ceremonijal Predsjedništva Bosne i Hercegovine zatraženo da se o današnjoj ceremoniju predaje akreditivnih pisama sačini službena zabilješka, nakon čega će biti poduzete neophodne pravne radnje da se nadležnim institucijama za provođenje zakona prijavi kršenje Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine.

Pročitajte...