Džaferović je građanima BiH čestitao Dan pobjede nad fašizmom koji se obilježava 9. maja, istitčući da je prije 75 godina vojno poražena najmračnija ideologija koja je zadesila moderan ljudski rod.

– Želim da čestitam i Dan Evrope jer BiH želi da postane članica EU kojoj su temelji postavljeni pet godina nakon okončanja Drugog svjetskog rata – rekao je Džaferović.

Podsjetio je da je danas i Dan Zlatnih ljiljana Armije RBiH kojima je također uputio čestitku i poručio da svi trebamo biti ponosni na Armiju RBiH.

Džaferović je istakao da se ta armija borila za istinske vrijednosti antifašizma – slobodu, demokratiju, ravnopravnost i zajednički život svih u Bosni i Hercegovini.

Poručio je da ćemo se poginulim pripadnicima Armije RBiH najbolje odužiti ako nastavimo ono za šta su se oni borili.

Komšić je naveo da je Bosna i Hercegovina, obilježavajući ovaj datum i sjećajući se svega što se dešavalo u Drugom svjetskom i u posljednjem ratu, davno odabrala svoju stranu i stala na stranu civilizacije i demokratskog svijeta.

– U oba ta rata BiH je pretrpila strašna stradanja i mislim da ne postoji porodica u ovoj zemlji koja nije izgubila nekog u tim ratovima – kazao je Komšić.

Potcrtao je da svima njima trebamo biti veoma zahvalni jer su ovu zemlju i društvo odveli na pravu stranu istorije i jer smo zahvaljujući njima bili na strani pravih vrijednosti.