Enes Halilović dobitnik književne nagrade “Stevan Sremac” Grada Niša

Pisac iz Novog Pazara Enes Halilović dobitnik je književne nagrade “Stevan Sremac” za 2016. godinu koju dodjeljuje Grad Niš.

Ovo je druga niška književna nagrada za ovog pisca, nakon što je 2012. dobio i nagradu “Branko Miljković” za knjigu “Pjesme bolesti i zdravlja”.

Nagrađeni Halilovićev roman “Ako dugo gledaš u ponor” žiri je ocijenio najboljim od prispjelih kandidata i okarakterisao ga kao “pravu grčku tragediju na novopazarski način”.

Enes Halilović opisao je životopis heroine Neire Bugarin perom umočenim u muku i propast rodnog kraja. Prema ocjeni žirija, knjiga je napisana bez želje da kalkuliše, ili povlađuje, bez potrebe da se na njenim stranicama oproba ova ili ona literarna strategija. Svjedočanstvo ostavljeno u romanu “Ako dugo gledaš u ponor” tu je da uzbudi, potrese i navede na razmišljanje, ocijenio je žiri.

U užem izboru za nagradu našle su se i knjige Tatjane Janković “Danas sam bila u našoj kući” (koja je dobila jedan glas žirija, izdavač Narodna biblioteka “Vuk Karadžić”, Kragujevac), Ivana Ivanjija “Moj lepi život u paklu” (izdanje “Laguna”, Beograd), Sonje Atanasijević, “Velika laž” (izdavač “Plato”, Beograd) i Dejana Vukićevića ”Nokat i meso” (izdavač Kulturni centar Novog Sada). Žiri je radio u sastavu Vasa Pavković (predsjednik) te Aleksandar Gatalica i Snežana Milosavljević Milić (članovi), navedeno je iz Niškog kulturnog centra.

Nagradu “Stevan Sremac” dodjeljuje Grad Niš, a nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa. Organizator nagrade je Niški kulturni centar. Ove godine nagrada se dodjeljuje četrnaesti put.

Enes Halilović (1977.) je pripovjedač, pjesnik, dramski pisac, novinar, ekonomista i pravnik koji živi i radi u Novom Pazaru i je jedan je od pisaca mlađe generacije sa najviše osvojenih književnih nagrada u regionu. Objavio je zbirke poezije: Srednje slovo (1995.), Bludni parip (2000.), Listovi na vodi (2007.) i Pjesme iz bolesti i zdravlja (2011.), Lomača (izabrane pjesme, 2012), zbirke priča Potomci odbijenih prosaca (2004.) i Kapilarne pojave (2006.), drame In vivo (2004.) i Kemet (2010.) te romane Ep o vodi (2012.) i Ako dugo gledaš u ponor (2016).

Halilovićeva književna djela su prevođena i objavljena na engleskom, poljskom, francuskom, makedonskom, njemačkom, španskom, rumunskom, ukrajinskom, mađarskom, slovenačkom, letonskom, albanskom, grčkom i katalonskom jeziku. Dobitnik je Zlatne značke za doprinos kulturi, kao i prestižnih književnih nagrada u Srbiji “Branko Miljković”, “Đura Jakšić” i “Meša Selimović”.

Pročitajte...