Penzioneri traže povećanje svih penzija u Federaciji

Prosječna penzija u Federaciji BiH iznosi 478 KM, dok je na području Tuzlanskog kantona taj iznos znatno manji. Iz Saveza udruženja penzionera TK iskazali su nezadovoljstvo zbog niskih penzija. Političari, kako kažu u Savezu, sa jednom platom mogu pokriti do tri potrošake korpe mjesečno obzirom da potrošačka korpa prelazi 2000 KM, dok penzionerima treba pet penzija kako bi pokrili troškove jednomjesečne potrošačke korpe.

Penzioneri u BiH imaju najniže penzije u poređenju sa primanjima najstarije populacije u susjednim državama. U Federaciji prosječna penzija iznosi oko 300 KM. Zijah Hrustanović radio je puni radni vijek, 40 godina, tokom kojih su na njegovu platu redovno uplaćivani porezi i doprinosi. Otišao je u penziju, za koju kaže da nije dovoljna za normalan život. Pitali smo ga kako izgleda život penzionera. Kaže da, samo oni znaju. “Dan i komad, i to je mnogo…”.

U Federaciji je trenutno 425.962 penzionera, od kojih 60 posto onih sa najnižim penzijama koje su 382 KM.  U TK participira oko 75 hiljada penzionera. Oni koje smo sreli danas, poput Zijaha penzije daju uglavnom na hranu, lijekove i komunalije. Rijetki su oni koji su zadovoljni svojom mirovinom. Da su penzineri u nezavidnom položaju mišljenja je i Haso Halilović, iz Saveza udruženja penzionera TK. Već unazad godinu dana prema njegovim riječima vode pregovore sa Vladom FBiH o vanrednom povećanju penzija jer u ovoj godini nije bilo, kako kaže, usklađivanja penzija, i dodaje: “Mi smo tražili povećanje svih penzija za 10%. Još nismo naišli na povoljan rezultat, tj. ambijent. Za to smo donijeli odluku na UO Saveza udruženja penzionera Federacije da tražimo vanredno povećanje penzija”.

Prosječno isplaćena penzija u EU je 52% prosječne plate za čim teže i penzioneri Federacije. Do narednog 5. u mjesecu penzioneri pored brige kako preživjeti naredne dane, žive u nadi da će njihova penzija biti povećana. Dodaju i da su u suprotnom spremni organizovati demokratske proteste, a sve u cilju ostvarenja svojih prava.

(Opširnije u videu).

Pročitajte...