Vremenske neprilike stvorile materijalne štete u Tuzlanskom kantonu

Gradski štab civilne zaštite Živinice donio je odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području četiri mjesne zajednice. Radi se o mjesnim zajednicama Lukavica Gornja, Svojat, Zelenika i Podgajevi, u kojima je nevrijeme od nedjelje napravilo velike štete. Nakon proglašenja stanja prirodne nesreće stvorena je mogućnost pomoći u sanaciji štete pogođenim područjima. Kiša koja je također sinoć padala izazvala je štete na području Živinica, čiji će se opeg tek utvrđivati, navode iz Gradske uprave. Kiša je stvorila probleme i u Gradačacu, Lukavacu i Kalesiji.

Autor: Dino Dropić

Iako sinoćnje obilne kišne padavine nisu uzrokovale ozbiljnije probleme u Živinicama je proglašeno stanje prirodne nesreće i to zbog olujnog nevremena koje je prošle sedmice pogodilo ovo područje. Oštećeni su putevi, kuće i  poljoprivredne površine.

 “ Cjenjeći stiuaciju  razmjera šteta prvenstveno na objektima infrastrukture i na stambenim objektima uputio prijedlog gradonačelniku da proglasimo stanje prirodne nesreće i pojava bujičnih voda na području mjesnih zajednica Podgajevi, Luakvica Goranja, Svojat i Zelenika. I sinoć tokom noći tačnije rano jutros negdje oko 2 3 sata poslije ponoći kiše su ponovo zapadale i po nesreći ponovo pale na isto područje i izručile obilne količine kiše i tu je dozvolio nagli porast rijeke Gostelja koja je u toku današnjeg dana naročito u jutarnjim satima izlila se u priobalna područja ali ne u znatnoj mjeri i ne ugrožavajući pritome niti jedan od stambenih objekata”, rekao je Enver Jukić pomoćnik gradonačelnika za službu civilne zaštite Živinice.

U nekoliko prigradskih naselja u Gradačcu, usljed jakog olujnog nevremena i kiše, bujična voda je poplavila desetak objekata, a oštećeni su  lokalni putevi. Štete su višemilionske.Velike količine kiše nisu ozbiljnije ugrozile Lukavac. Načelnik ove općine Edin Delić ističe kako se u Lukavcu još uvijek oporavljaju od velikog nevremena koje ih je prethodne sedmice pogodilo. Dežurne ekipe civilne zaštite  svakodnevno su  na terenu.

 Ovaj drugi talas koji smo imali u posljednjih par dana ove padavine nije dove do dramatičnih situacija kakve smo imali prošle sedmice u ovih 5 mjesnih zajednica. Bilo je na nekoliko dijelova oštećenje puteva i riječnih tokova. Bilo je u nekim dijelovima do nakupljanja voda koja nije mogla oticati i išla do kuća, ali ništa posebno ugroženo. Još uvijek saniramo posljedice od nesreće koja nas je zadesila protekle semdice i uistonu ono što je zadesilo Dobošnicu, Gnojnicu, Donju i Gornju Kruševicu i Berkovicu je nešto što se rijetko viđa i dešava”, ističe Edin Delić načelnik Lukavca.

Olujno nevrijeme prouzrokovalo je poplave i pokretanje klizišta na području općine Kalesija. U Gornjoj Kalesiji i Prnjavoru također je došlo do poplava, te je oštećeno nekoliko objekata.  Nove poplave dodatno su ugrozile poljoprivredne usjeve.

Pročitajte...